Karikó Katalin pontosította a kormány félrevezető táblázatát

HírKlikk 2021. április 26. 07:45 2021. ápr. 26. 07:45

„Még kutatónak sem kell lenni ahhoz hogy valaki realizálja: kizárólag megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit", reagált Facebook-posztjában Karikó Katalin, az Amerikai Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a magyar kormány által vasárnap publikált, a vakcinák hatékonyságával kapcsolatos táblázatra – írja a 168ora.hu.

A Pfizer vakcina feltalálója a kormány által vasárnap megjelentetett táblázatra, amely a koronavírus ellen beoltottak megbetegedési és halálozási adatait közölte, úgy reagált: a betegségek mellett, a beoltottak és elhunytak korát is fel kell tüntetni, különben ez teljesen félrevezető információ.

„Tehát négy hónap alatt halt meg 32 idős ember 100 ezer Pfizer-beoltottból, akiket az öregek otthonában beoltottak és krónikus betegségben szenvedtek. A kínai vakcina esetében két hónap alatt halt meg 16 ember 100 ezer beoltottból akik krónikus betegségben nem szenvedtek” – írta.

Népszava szúrta ki, hogy a kutatónő posztja alatti kommentekből az is kiderül, hogy a kormányzati táblázatban még a sorok összeadása sem stimmel, ugyanis „A százezer oltottra vetítettek száma” rubrikáinak egyetlen oszlopának összeadása sem helyes.