Karmelita, kordonok, Fidesz

Föld S. Péter 2021. december 2. 07:31 2021. dec. 2. 07:31

Különös vonzalmat érez a Fidesz a kordonok iránt. Hol bontja ezeket a vasból készült mobilkerítéseket, mint tette azt 2006-ban – Orbán Viktor és több fideszes vezető személyes közreműködésével –, hol pedig akadályt épít belőlük, hogy azon illetéktelenek ne tudjanak áthatolni. Most épp a Karmelita kolostor előtti részt zárták el a külvilágtól, a területre csak a Miniszterelnökség dolgozói, valamint a kormányzati vezetők gépkocsijai hajthatnak be.

A kordonok a Miniszterelnökség épületegyüttesének két végénél keletkeztek, vagyis, gyakorlatilag lezárták a Színház utcát. A 444-nek az ott szolgálatot teljesítő rendőrök azt mondták, hogy építkezés zajlik, és a lezárt rész még évekig felvonulási terület lesz. Valóban építkeznek, de nem a Karmelita előtt, hanem azzal szemben, ahol az egykori Honvéd Főparancsnokságot építik újjá. A 444 ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogyha a Színház utcai szakaszt az építkezéssel járó veszélyek miatt voltak kénytelenek lezárni, akkor Orbán Viktort és a Karmelita többi dolgozóját sem szabadna e veszélyeknek kitenni. Ami azért is érdekes, mert ha a kormányfő és társai számára nem jelent veszélyt az építkezés, akkor kérdés, hogy mások – például járókelők és turisták – miért vannak kitiltva a területről.

Nem most kezdte a Fidesz kordonokkal való kokettálást, korábban is előfordult, hogy elbarikádozta magát az emberektől. Az idén nyáron például három napos kihelyezett frakcióülést tartottak Debrecenben, s a képviselőket akkor nem csupán kordonokkal védték, de fekete fóliával is eltakarták a kíváncsi tekintetek elől. (Nehogy már a szájtáti nép meglesse, kik alkotják a Fidesz-frakciót.)

Kordonok, amelyek mögé Orbánt és társait bújtatja a hatalom. Amúgy ennek a bujkálásnak is volt előzménye. 2019-ben, a Várkert Bazárnál, ahol Orbán évértékelőjét tartotta, hasonló volt a helyzet. Akkor a fekete paravánok mellett, egymás mellé szorosan felsorakoztatott buszok garantálták, hogy a meghívottak titokban érkezhessenek meg a helyszínre, ne derüljön ki, hogy kik voltak a kiválasztottak.

Már akkor is ez volt a Fidesz ajánlata Magyarországnak. A permanens háború, a gyűlölet, az elzárkózás. Akár szimbólumként is felfoghatók a kordonok és a fekete paravánok, amelyek mögé a mára titkos társasággá vált, a valóságtól rettegő fideszeseket menekíti a regnáló hatalom.