Kárpáti Márton: joggal irigykedik a Pesti Srácok a Telexre

Budai Balázs 2021. június 17. 17:10 2021. jún. 17. 17:10

„Tudjuk, hogy nem lesz mindig ilyen rózsás a helyzetünk, azaz a nehezebb időszakokra vagy ne adj’ isten, a működésünket megnehezítő támadásokra is készülnünk kell” – vélekedett a Telexet kiadó Van Másik Kft. ügyvezetője. Hozzátette, hogy az újságok ma már csak olvasói támogatások és előfizetések mellett tudnak működni. Kárpáti Márton nem hagyta szó nélkül a Pesti Srácok cikkét sem, amelyben a kormányközeli portál megkérdőjelezi a Telex átláthatósági jelentését.

Mire elég a 800 millió? Csak az önfenntartásra vagy a fejlődésre is jut?

A 800 millió forint az eddigi összes olvasói támogatásunkat jelenti. Ennek az összegnek jelentős része még az indulásunk előtt, az indulásunkhoz jött össze, és ebben a kiadásaink nincsenek benne. A kiadások után megmaradó pénz reményeink szerint tartalékolásra és fejlődésre is elég lesz, de természetesen ezerrel kell dolgoznunk azon, hogy a jövőben is hasonló biztonságot jelentő pénzügyi hátterünk legyen. Egy nagy szerkesztőség működtetése, a színvonalas újság előállítása sokba kerül: több mint 60 millió forint a havi kiadásunk, de mivel fejlődni akarunk, ez várhatóan nőni fog. Az el nem költött összeggel takarékosan bánunk, hosszú időre tervezünk, és tudjuk, hogy nem lesz mindig ilyen rózsás a helyzetünk, azaz a nehezebb időszakokra, vagy ne adj’ isten, a működésünket megnehezítő támadásokra is készülnünk kell. És hát természetesen folyamatosan fejlődni, javulni is szeretnénk. Szóval, a növekvő kiadásokhoz, a stabil működéshez és a folyamatos fejlődéshez szükségünk van a minél nagyobb tartalékra.

Ha már beszéltünk a fejlődésről, akkor ki kell térnünk arra is, hogy egyelőre még a piaci szinthez képest alacsonyabb bérekért dolgoznak a Telex munkatársai, egészen addig, amíg hosszú távon nem lesznek biztosítva a portál működési feltételei. Mik ezek a feltételek?

Szeretnénk hosszabb, pár éves időtávlatban előre tudni, hogy üzletileg hogyan tudunk majd működni. Ahogy látjuk a pénzügyi lehetőségeinket, úgy igazítjuk a kiadásainkat is ezekhez. Új irodára van szükségünk, eszközöket, felszereléseket kell vennünk, szeretnénk többet költeni vidéki tudósítókra vagy külföldi riportokra, új, költségesebb műfajokba és formátumokba belevágni, és ezekhez biztonságos, stabil pénzügyi helyzetre van szükség.

Mire lenne elég a közel 150 millió, ami a hirdetésekből és előfizetési díjakból jött össze? Tudna működni az újság támogatások nélkül?

A Telex, és ahogy látjuk, más újságok is csak olvasói támogatásokkal, támogatásokból tudnak működni, hívhatjuk ezt támogatásnak vagy akár előfizetésnek. Kizárólag hirdetésekből ez sokkal sérülékenyebb és nehezebb lenne, de a reklámok is fontos részét képezik a bevételeinknek.

A Pesti Srácok egy gúnyos cikkben elemezte a Telex átláthatósági jelentését. Miért fordít ilyen kiemelt szerepet a Telexre a Pesti Srácok?

A legegyszerűbb magyarázat az lenne, hogy azért foglalkoznak velünk, mert ezt kapták utasításba a hatalomtól. Vagy ha nem ezért, akkor azért, mert irigykednek – joggal. A Telex átláthatósági jelentése rendhagyó a magyar sajtópiacon. Mások – például a Pesti Srácok – nyilván nem véletlenül nem számol el hasonlóan a nyilvánosságnak a gazdálkodásával.

A cikk szerzője, Bokor Gábor elsősorban azt kérdőjelezi meg, hogy valóban összegyűjtött az újság ennyi pénzt és a siker titkára kíváncsi. El tudja mondani, mi a titok, mitől működik ilyen sikeresen a Telex?

A Telex sikerének titka – és ezt a Pesti Srácok valószínűleg soha nem fogja megtapasztalni –, hogy fontos értékek mellett kiállva született meg. A függetlenség, a sajtószabadság, a tájékoztatás fontossága, a minőségi újságírás a jelek szerint mind olyan értékek, amikre sok olvasó szerint szükség van, és amelyekért hajlandóak akár fizetni is. És ez nagyszerű érzés, amiért elmondhatatlanul hálásak vagyunk.