Karsai: ahová Vidnyánszky beteszi a lábát, ott minden tönkremegy, azt elpusztítja

HírKlikk 2021. március 8. 09:45 2021. márc. 8. 09:45

Elképzelhető, hogy eddigi formájában megszűnik a Pécsi Országos Színházi Találkozó, vagyis a POSZT – írta a Hvg360. A Szabad Pécs viszont úgy tudja, hogy a város egyáltalán nem mondott le a fesztiválról. „Az elmúlt tíz évben meglehetősen behatárolt ízlés, színházi és ideológiai irányvonal szerint válogatták a POSZT programját, amiből nagyon sokan kirekesztve érzik magukat” – így értékelte Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója 2011-ben a rendezvényt.

Mennyire megalapozott Vidnyánszky kritikája? Karsai György klasszika-filológus, színháztörténész, egyetemi tanár szerint semennyire. Mint a Klubrádió műsorában elmondta, mindig olyan szakemberek állították össze a programot, akiknek szakmai hozzáértése nem volt megkérdőjelezhető. Hosszú évtizedekig figyelte a POSZT működését, és azt mondta: ideológia szerinti kizárás, kedvezés nem fordult elő, ez egyszerűen nem igaz.

Nem tudja, megszűnik-e a rendezvény, ő is csak a hírekből tájékozódik. Azt lehet tudni hosszú évek óta, hogy Vidnyánszky Attila nem volt elégedett a POSZT-tal. De ez minőségi kérdés, és bármilyen sajnálatos, az általa kreált Magyar Teátrumi Társaság tagszínházai nem voltak olyan szakmai színvonalon – egy-egy kivétellel –, hogy bekerüljenek – fogalmazott Karsai György. Egyébként amikor ő válogatott, meghívott Vidnyánszky-előadást, mert az egészen kitűnő volt – a Tóték.

Hangsúlyozta: az alapprobléma, hogy Vidnyánszky nem szerette a POSZT-ot, és tudni lehetett, hogy ebben a formában meg akarja szüntetni. Legnagyobb sajnálatára az mondható el róla – mert „valaha kitűnő színházi szakemberről, nagy tehetségű rendezőről” van szó –, hogy „ahová beteszi a lábát, ott minden tönkremegy, azt elpusztítja”. Mindent meg akar szerezni, meg is szerzi, óriási politikai hátszéllel, és utána az elenyészik. Szerinte ez így volt a kaposvári színházi képzés és az SZFE esetében is. Sőt, felidézte, annak idején könyörögtek neki, hogy nem kell még egy színházi társaságot létrehozni, van már egy, azon belül meg lehetne beszélni a kifogásokat, lehetne újítani, de nem, „ketté kellett szakítania a szakmát”.

Úgy véli, nem szabadna Pécsnek elengednie ezt az emblematikussá vált kulturális fesztivált, amely döntő szerepet játszik a város életében. Ha Vidnyánszky el akarja venni, akkor lehet, hogy két fesztivál lesz, egyet csinálnak olyan színvonalon, amilyet tudnak, és lesz egy POSZT – tette hozzá.

Forrás: Klubrádió