Kart karba öltve a lengyelekkel - Magyarország megint blokkolt

HírKlikk 2019. november 20. 16:06 2019. nov. 20. 16:06

Magyarország és Lengyelország megakadályozta, hogy az EU-ban határozatot fogadjanak el a jogállamiság erősítéséről. A miniszteri értekezleten a jogállamiságról folyó párbeszéd további fejlesztését szolgáló következetések elfogadásához konszenzusra lett volna szükség. A blokkolásról széles körben beszámolt az európai, s mindenekelőtt a németnyelvű sajtó, így az ORF.at is.

Diplomáciai körökből származó közlések szerint a két ország kedden, az általános ügyek miniszteri tanácsában helyezkedett szembe azzal a határozati javaslattal, amely kimondta volna, hogy a jövőben az EU Bizottságának jelentéseit is vegyék figyelembe a tagállamok között a jogállamiságról szóló éves párbeszéd egyik alapjaként.

A nyilatkozók hozzátették: a két ország elfogultsággal és pártossággal vádolja a bizottságot, a háttérben pedig azok az eljárások állnak, amelyeket a testület egyebek mellett a lengyelországi igazságügyi reform és Magyarország menekülteket segítők elleni fellépése miatt indított.

A varsói és budapesti kormány ellenállása miatt így csak a soros finn elnökség adhatta ki a dokumentumot saját nyilatkozataként.