Kásler, Kollár és az orvosi etika

Dr. Dávid Ferenc       2021. április 16. 18:15 2021. ápr. 16. 18:15

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor néhány nappal ezelőtti, a Szabad Európa Rádiónak adott nyilatkozatával kapcsolatban Kásler Miklós miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke. Kollár Lajos professzor – miniszteri főtanácsadó – a szaktárca e-mail címéről küldött üzenetében mintegy 63 szakmai tagozat vezetőjétől azt kérte: ítéljék meg, hogy etikailag helyes-e, amit Zacher Gábor a rádióban mondott. (Népszava)

Vélhetően betelt a pohár. Zacher Gábor – szokásához híven – nyersen, őszintén beszélt és olyan képet festett a magyar egészségügy helyzetéről, amely köszönő viszonyban sincs a hivatalos jelentésekből kiolvasható állapotokkal. Zacher valóban szókimondó ember, nem a Szabad Európában (online rádió) elhangzott megnyilatkozása az első kritikus vélemény. Köntörfalazás nélkül beszél a Bergamo-dilemmáról (ezt az ózdi kórház igazgatója is megtette), azaz arról, hogy az orvosok a túlélési esélyek alapján döntenek az egyes kezelési fázisok sorrendjéről. Azt is helyénvalónak tartaná, ha valósághű riportok és felvételek jelennének meg a médiában, mivel a tiszti főorvos asszony és a kancelláriaminiszter gépies előadásai alapján nem alkotható reális kép a betegekért folytatott elkeseredett küzdelemről, a személyes drámákról és a kórházi körülményekről.

Kérdések: 

  • Melyik az a 63 szakmai tagozat, amelyeket felkértek Zacher doktor szavainak elemzésére és minősítésére? Kik vezetik ezeket a grémiumokat? 
  • Van-e joga és képessége ezeknek a testületeknek etikai és kommunikációs kérdésekben állásfoglalásra? 
  • Mi történik akkor, ha például 32:31 arányban „bűnösnek” találják Zacher doktort? Kásler Miklós – a hatvani kórház igazgatóján keresztül – fegyelmi eljárás keretében esetleg eltávolítja a renitens dokit az egészségügyi intézményből? 
  • A járvány csúcsán egy – jó értelemben vett megszállott és – tapasztalt szakembert azért vegzálnak, mert „ami a szívén, az a száján”? Vagy csak az a baj, hogy igazat beszél?
  • Ha már ennyire nem bírják Zacher Gábor közszerepléseit, miért nem fordultak – a Káslertől független – Magyar Orvosi Kamara országos etikai bizottságához? Etikai kérdések elbírálására hozták létre, miért kerüli meg a miniszter a testületet? Talán érzi, hogy nem megalapozott és nem is erkölcsös a Zacher elleni hadjárat megindítása?

Nem tudom, hogy a miniszteri bársonyszékben csücsülő nyugalmazott intézeti igazgató és „csontvázkutató” tagja-e még a Magyar Orvosi Kamarának? Ha igen, akkor tisztelettel javaslom, hogy az országos etikai bizottság vizsgálja meg Prof. Dr. Kásler Miklós és Prof. Dr. Kollár Lajos eljárásának jogszerűségét és morális indíttatását, hátterét! Lehet, hogy nem is a betegek életéért küzdő Zacher Gábor, hanem a miniszter és a főtanácsadója vétett az etikai normák ellen?!