Kásler Miklós a fajvédő gazember

Vásárhelyi Mária 2019. július 27. 09:33 2019. júl. 27. 09:33

Az elmúlt kilenc év számomra legfontosabb tanulsága, hogy mindig van lejjebb. Akkor is, amikor az ember már azt gondolná, hogy lent vagyunk a szakadék alján, kiderül, hogy nem, hogy van még hova zuhanni. Nekem ilyen "élmény" Kásler Miklós embertelen miniszter működése. 

Tényleg azt hittem, hogy Balog Zoltánnál, a miniszterelnök lelki atyjánál mélyebbre már nem lehet süllyedni. Egy pap, aki arra használja hatalmát, hogy tönkretegye az egyháza számára konkurenciát jelentő kisegyházakat, aki "szeretetteljesen" szegregálná a roma gyerekeket, aki farizeus mosollyal áll bele a kormányzati gyűlöletkampányokba, aki alázattal hajtja végre a kormány rászorulókkal, szegényekkel, betegekkel szembeni kegyetlen intézkedéseit, azt gondoltam, hogy ez a mélypont.

De tévedtem. Mert ezután jött egy orvos, aki egész életében nem látott mást, mint a súlyos beteg emberek kétségbeesett és kérlelő tekintetét, kiszolgáltatottságát, elesettségét, és aki mint az Országos Onkológia Intézet igazgatója pontosan tudja, hogy Magyarország listavezető az daganatos megbetegedésekben és halálozásokban, hogy az OECD országok között még mindig nálunk halnak meg a legtöbben daganatos betegségben, aki nap mint nap láthatta az Intézetében uralkodó áldatlan viszonyokat, a folyosókon órákig várakozó, elgyötört betegeket, amikor megkapja miniszteri megbízását, akkor nem azon kezd el őrült iramban dolgozni, hogy javítson ezen az áldatlan és embertelen helyzeten, hanem azon, hogy saját elmebajos fantazmagóriájának intézményi hátteret teremtsen.

Első és legfontosabb tevékenységeként létrehozza a Magyarságkutató Intézetet, amely közel egymilliárdos költségvetéssel és 101(!) munkatárssal azt a feladatot tűzi ki célul, hogy bebizonyítsa, hogy a magyarok nem finnugor, hanem türk eredetűek.

Hogy egy több mint száz éve tudományosan bizonyított tényt egy társasházkezelő cég vezetőjével, Gaudi-Nagy Tamásokkal, Hargittay Andrásokkal és a tudományhoz mit sem konyító többi társukkal cáfoljanak, és újra kezdjenek egy évszázada lezárt háborút. És megágyazzanak az MTA elleni hadjáratnak. Alapító okiratukban nyíltan hadat üzenve az intézménynek: "Ezért van arra szükség, hogy a MTA szerepét – legalább ideiglenesen is – egy mindentől független magyar szervezés vegye át, amely valóban magyar lelkületű és cselekvő kész." Mert állításuk szerint az MTA valójában nem "magyar lelkületű és cselekvő kész."

Az lenne a jobbik eset, ha Kásler egy önjelölt, dilettáns elmeháborodott lenne, a helyzet azonban ennél sokkal súlyosabb: mindent egybevetve azt hiszem a leginkább ráillő kifejezés a fajvédő gazember.