Káslernek kiszámolták, hány embert mentettek meg eddig az oltások

HírKlikk 2021. április 10. 20:20 2021. ápr. 10. 20:20

A miniszter szerint a tömeglélektan szélsőséges megnyilvánulása miatt korlátozzák néhány országban az AstraZeneca vakcináját.

A WHO és az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása szerint nem lehet oki összefüggés az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződés között. Ennek ellenére – feltehetően a tömeglélektan szélsőséges megnyilvánulása miatt –, néhány országban átmeneti jelleggel bizonyos korcsoportokra korlátozásokat vezettek be – idézi a 24.hu Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, aki videós interjúsorozatában beszélt a járvány aktualitásairól.

A miniszter úgy látja, nagyon sok a nyitott kérdés. Néhány esetben megfigyelték azt is, hogy kialakult agyi trombózis, azonban a nagy nemzetközi szakmai szervezetek, a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség is bejelentette, hogy oki összefüggést nem lehet kimondani – idézi a 168.hu.

Kásler újra hangsúlyozta a védőoltás fontosságát. Mint mondta, a biostatisztikusok megbecsülték az oltás eredményeképpen megmentett emberi életeket, és a 65 év fölötti korosztályt tekintve, ez a szám megközelítőleg 3500. És ahogy az átoltottság nő, ez a szám is folyamatosan emelkedik – tette hozzá a miniszter, aki a halálozásokról is beszélt.

Ha megnézzük a 2020-as évi összhalálozást, és összehasonlítjuk az előző öt év átlagával, akkor azt tapasztaljuk, hogy egészen november végéig, amikor a második hullám tetőzött, minden egyes hónapban az átlaghalálozás alatta maradt a megelőző öt év átlagának – idézi a lap Kásler minisztert.