Katolikus középiskolát érintő költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV

HírKlikk 2021. szeptember 28. 10:50 2021. szept. 28. 10:50

Költségvetési csalás gyanúja miatt zajlik eljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a gyulai Göndöcs Benedek katolikus középiskolát érintően – írja a Telex cikke nyomán a hvg.hu. A lap értesülését megerősítette a Békés Megyei Főügyészség is.

A nyomozó hatóság a lap érdeklődésére annyit árult el, hogy egy 2019 májusában kelt feljelentés alapján nyomoznak, az eljárás pedig a felderítési szakaszban jár, „azaz gyanúsított felelősségre vonására nem került sor”. Egyebet a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árultak el.

Telex szerint a kilencvenes évek elején alapított, jelenleg Göndöcs Benedek Katolikus Technikumnak nevezett intézményt a kezdetektől 2019 nyaráig Czirok Sándor vezette, aki 1990-ben alapító tagja volt a Kereszténydemokrata Néppárt gyulai szervezetének. A városi lap akkori cikke szerint közös megegyezéssel távozott, augusztus 31-én szűnt meg a vezetői és a munkaviszonya is. Vele együtt távozott az iskolától a felesége, Gedeon Éva általános igazgatóhelyettes. Az okokról sem Czirok, sem az intézmény fenntartója nem adott tájékoztatást akkor.

A fenntartó gyakorlatilag a Kiss-Rigó László megyéspüspök vezette Szeged-Csanádi Egyházmegye – írja a Telex, amely szerint az iskola jogilag ettől a tanévtől már a Gál Ferenc Egyetemhez tartozik, de mivel ez az egyházmegye felsőoktatási intézménye, a lényeg nem változott.

A lap számos kérdést küldött az iskola jelenlegi és volt vezetőjének, de nem akartak nyilatkozni az ügyről, és érdemben a fenntartó sem válaszolt.