Katona Tamás: a kormányzati politika csakis a hatalmat szolgálja

Millei Ilona 2022. december 22. 07:40 2022. dec. 22. 07:40

Azt mondják, ami nem öl meg, az megerősít. 2022-ben sok mindennel kellett szembe néznünk, de még itt vagyunk. Ám volt egy, tulajdonképpen az egész évet meghatározó esemény. Vajon szolgált-e tanulsággal a kormány és a társadalom számára, és ha igen, miben. Sorozatunkban ezt a legfontosabb kérdést jártuk körbe az életünket meghatározó területeken. Most a gazdaságpolitikát vettük górcső alá.

A kormány, illetve a jegybank vezetése napjainkban sem a monetáris, sem a fiskális politikát nem tudja kézben tartani. Ennek a következménye az, hogy sodródunk, az oka pedig a hiteltelenség – mondta Katona Tamás közgazdász, egyetemi tanár. Így hosszú távon is együtt kell élnünk az inflációval. Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb az élelmiszerinfláció, a maginfláció messze a legmagasabb, és egyre inkább haladunk afelé, hogy az általános infláció is a legmagasabb lesz. Ebben „előre megyünk”, elmondhatja a Fidesz, hogy „mi vagyunk a legjobbak”. 

– Mit tart az idei év gazdaságpolitikáját alapvetően meghatározónak?

– 2022 egyik fontos tanulsága az volt, hogy szakpolitikákra és gazdaságpolitikára is szükség van, és ezt már 2010 óta fájdalmasan nélkülözzük. A kormányzati politikának egyetlen stabil eleme van, mégpedig a hatalom megtartása. Szakpolitikák gyakorlatilag nincsenek, és ez most kiütközött. A gazdaság egyik fontos jellemzője, hogy tulajdonképpen nagy baj van, de a legnagyobbat megúsztuk. Mert mit mondott ez a kormányzati irányítás? Hogy mi majd a kanyarban fogunk előzni. Ebből a legrosszabbat megúsztuk, mert ugyan kisodródtunk az útról, de legalább nem ütköztünk frontálisan a szembejövő kamionnal.

– Hogy kezelte ezt a magyar kormány?

– Úgy, hogy egyszerűen kicsúszott a kezéből az irányítás. Ma a kormány, illetve a jegybanki vezetés sem a monetáris, sem a fiskális politikát nem tudja kézben tartani. Ennek a következménye az, hogy sodródunk, az oka pedig a hiteltelenség. Ma már a pénzpiacok, a gazdasági szereplők előtt se a kormánynak, se a jegybank vezetésének semmilyen hitele nincs. Eljátszották a hitelüket.

– Hordozott ez számukra bármilyen tanulságot?

– Nekem úgy tűnik, hogy nem. Ha például Orbán Viktort hallgatjuk, akkor nyilvánvaló, hogy ebből ő nem tanult, hiszen továbbra is a hatalom oldaláról vizsgál mindent, és azt hiszem, az a meggyőződése, hogy 2026 még messze van. Addig őt nem érdekli semmi. Jön ugyan az önkormányzati választás, de, ha kell, 2024 tavaszán majd módosítják a választójogi törvényt, megoldják. Ezzel nem törődnek. Az nyilván most nagyon súlyos probléma, hogy az EU-tól egyelőre láthatóan nem fogunk pénzt kapni.

– A magyar társadalom számára maga ez az egész gazdasági visszásság milyen tanulságot hozott?

– Egyelőre a társadalom többsége nem érti, nem érzékeli a valós helyzetet, mert a 12 éve folytatott hamis propaganda, és a súlyos félretájékoztatás nagyon sokakat félrevezet és megtéveszt.

– A kormány problémakezeléséből mit látott, mit vesz észre a társadalom?

– Sokan úgy látják, hogy Orbán küzd az Európai Unió ellen, mindenki ellenünk van, mi egyedül maradtunk. Ahogy Deutsch Tamás szíves közléséből megtudtuk, az Európai Unió még mindig a gyerekvédelmi törvény miatt büntet bennünket, mert nem engedjük be az óvodákba az LMBTQ-aktivistákat. Ezt ma még nagyon sokan elhiszik, miközben az égben vannak például az energiaárak. De ennek nem az az oka, amit Orbán mond, hogy „szankciós infláció” van, mert a magyar ipar – és itt van a súlyosan elhibázott magyar gazdaságpolitika - energiaszükséglete 50 százalékkal nőtt 12 év alatt, másfélszer annyi energiát fogyasztunk. Az álságos rezsicsökkentési politikával tulajdonképpen 12 évre leblokkolták az energiahatékonyság javítását. Most hirtelen szembesültünk ezzel. Olyan nincs, hogy egyszerre hétszeresére emelik a gázárat, ehhez nem lehet igazodni.

– Ezek szerint mégis van…

– Nem tudjuk, hogy mi van, mert ezzel azért csak most fog szembesülni a lakosság nagy része. Már érzékelik, hogy nagy a baj, de ahogy egyre megyünk bele a télbe, komolyan akkor fogják érzékelni ennek a hatásait.

– Mit vetít mindez előre a jövőre?

– Egyelőre azt, hogy hosszú távon is együtt kell élnünk az inflációval. Hogy mennyire nem szankciós inflációról van szó, mutatja: az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb az élelmiszer-infláció és a maginfláció is messze a legmagasabb. Úgy tűnik, egyre inkább haladunk afelé, hogy az általános infláció is a legmagasabb lesz. Ebben „megyünk előre”, és akkor elmondhatja a Fidesz, hogy „mi vagyunk a legjobbak”. A maginflációban például hosszú évek óta vezetünk.

– Mit tanácsol, mitévők legyenek az emberek?

– Azt, hogy próbáljanak meg tájékozódni és gondolkodni arról, melyek a jelenlegi helyzet valós okai.