Katona Tamás: összeomlik a Fidesz-rendszer 12 éves gazdaságpolitikája

Millei Ilona 2022. július 19. 06:51 2022. júl. 19. 06:51

Kedden elfogadhatja az Országgyűlés a 2023-as költségvetési törvényjavaslatot, amit az előterjesztés óta már eddig is többször módosítottak. Katona Tamás közgazdász, egyetemi tanár szerint az egész költségvetés komolytalan. Lehet, hogy elgépelték a számokat és 2,5 százalékos gazdasági növekedés helyett 5,2-t írtak. „Ezt én reálisabbnak tartom” – tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szemünk előtt omlik össze a Fidesz-rendszer 12 éves gazdaságpolitikája. Ha a kormány ősszel benyújt egy reálisabb költségvetést, akkor majd arról érdemes vitát folytatniuk az ellenzéki pártoknak.

– Kedden végszavazás az Országgyűlésben a 2023-as költségvetésről. Reális-e az 5,2 százalékos gazdasági növekedés, amit mondanak?

– Az egész költségvetés természetesen komolytalan, az 5,2 százalék sem reális. Lehet mondani, hogy összekeverték a számokat, és 2,5 százalékot terveztek. Ezt én reálisabbnak tartom. Lehet, hogy elgépelték, vagy nem figyeltek oda. Ennek nagyobb a realitása. 

– Eredetileg 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak, de Varga Mihály azt írta a Facebook-oldalán, hogy „az Európai Bizottság javította a magyar gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzését, 3,6 százalék helyett 5,2-os gazdasági növekedést várnak Magyarországon.” Lehet ez a magyar kormány számára hivatkozási alap a költségvetésben?

– A magyar kormány számára bármi lehet hivatkozási alap. Ahol a pénzügyminiszter Facebook-oldala jogforrás, ott bármi történhet, ha ők azt jogforrásnak tekintik, bármi lehet. De az egész költségvetés komolytalan, ezért most teljesen fölösleges a részletekbe belemenni. Az egész költségvetés fikciókra épül, nagyon kevés az alapja. Nem is fogják komolyan venni, mert nem szokták. A költségvetés még a hatálybalépése előtt is módosulni fog. Sőt, a hatálybalépés után is, akár naponta átcsoportosítják az előirányzatokat éjszakai rendeletekkel, kormányhatározatokkal – bármivel. Nem kell ezeket komolyan venni. Mi se vegyük komolyabban, mint ők, a készítői. 

– Az ellenzéki pártok már módosítók tucatjait adták be hozzá. Most van olyan ellenzéki párt, a DK, amelyik kezdeményezte, hogy vegyék le a két napos ülés napirendjéről a költségvetés végszavazását, vonják vissza tervezetet. Ez mennyiben segítene, hiszen valójában a költségvetést akkor módosítják, amikor akarják…

– Annyiban van ennek racionalitása, hogy július közepe van, ráérnének december közepén elfogadni a költségvetést. Addig van idő reálisabbat készíteni. Ráadásul most egy olyan szituációban, amikor a szemünk előtt omlik össze a Fidesz-rendszer 12 éves gazdaságpolitikája, teljesen fölösleges a költségvetés többezer oldalas anyaga között bármit keresni.  Ha a kormány ősszel benyújt egy reálisabb költségvetést, akkor majd arról érdemes vitát folytatniuk az ellenzéki pártoknak.