Kérdés, kinek kedvez a minden bizonnyal rekordrészvétel a választáson

NVZS 2024. június 9. 17:00 2024. jún. 9. 17:00

E sorok megjelenésekor még két óra van hátra az idei önkormányzati és elsőként azzal egyidőben rendezett európai parlamenti választásból, ám már most kijelenthető, hogy rekordrészvétel várható. Ami érthető is annak fényében, hogy volt itt minden, mint a szatócsboltban: kegyelmi botránytól kezdve egy új politikus és párt üstökösszerű feltünésén át a főpolgármesteri versenyben nemtelenül trükköző Fideszig bezáróan. Pár óra múlva megtudjuk, kinek sikerült jobban a mozgósítás, illetve mennyire van elegük az embereknek a regnáló hatalomból, s annak ellenzékéből.

A jelek szerint megmozgatták az embereket az elmúlt hónapokban történtek: már kora reggel lehetett látni, hogy igen megnőtt a szavazási aktivitás a korábbiakhoz képest. Reggel 6-kor nyitottak az urnák, és egy óra leforgása alatt már a jogosultak 1,88 százalék leadta a voksát, ami magasabb, mint az öt évvel ezelőtti önkormányzati, illetve Európai Parlamenti választáson (akkor két eltérő időpontban tartották). 15 óráig a következőképpen alakult a részvétel az országban. Később csak tovább élénkült a szavazási kedv: a kétóránként közzétett adatok egyre növekvő „fölényt” mutattak az előző választások hasonló rész-részvételi arányaihoz képest. A 15 óráig a szavazóhelyiségekben megjelent állampolgárok aránya – mint az a Nemzeti Választási Iroda közzétette – az alábbiak szerint alakult:

Ugyan e sorok megjelenése után még két részadatot várunk (a délután öt és az esti fél heteset), s persze a 7 órás urnazárás utáni számot is, de már a rendelkezésre álló számok is előrevetítik a rekordrészvételt. Ami persze nem véletlen. 

A 2006-os őszi önkormányzati választások óta nem volt ennyire feltüzelve a magyar szavazó – igaz, akkor az őszödi beszéd utáni elképesztő – részben hazugságokra épített – orbáni hadjárat volt ennek az oka, most azonban az egymást követő botrányok váltották ki, amelyek mozgatórugója Orbán, és az által elkövetett hibák voltak (lásd egyebek között a kegyelmi botrány vagy a Szentkirályi-Vitézy színielőadás). S persze a mindezek nyomán, illetve közben feltűnő új szereplő, Magyar Péter, aki a Tisza Pártjával alaposan felbolygatta a hazai közéletet. Ezek fényében nem véletlen, hogy szinte soha nem látott intenzitású mozgósítást hajtottak végre a pártok, pártformációk, politikusok, s végül egy igazán izgalmas véghajrá keletkezett.

Nem véletlen, hogy korán kelt és korán szavazott az önkormányzati- és EP-választáson a magyar politikusok, pártvezetők, jelöltek zöme. Közben a legtöbben még gyorsan nyilatkoztak is, szavazásra buzdítva az állampolgárokat, s egyben még egyszer gyorsan elmondva a kampány alatt végig sulykolt üzenetieket.

Orbán Viktor: háború, háború, háború

Mintha nem lennének önkormányzati választások, csak az EP-listákra szavaznánk – ezt lehet leszűrni mindabból, amit Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke mondott azt követően, hogy leadta a voksait az európai parlamenti és önkormányzati választáson a főváros XII. kerületében. Ez az első olyan európai választás, amikor van egy olyan téma, amely áthúzódik a tagállamok szinte mindegyikén, ez pedig a háború – erről beszélt. Kifejtette, hogy két lépésben lehet eljutni az ukrajnai békéig. Először ma meg kell nyerni Európában ezt a választást, a másik felét pedig a békét akaró amerikai embereknek kell elvégezniük az amerikai elnökválasztáson.

Szólt arról is, hogy ha az EP-ben békepárti többség lesz, az erős hatást gyakorolhat a ma még háborúpárti nagy európai országok kormányfőire. Hozzáfűzte: számára személyesen is fontos a visszajelzés, hogy megvan-e még az a bizalom, amely két évvel ezelőtt megvolt. Kérdésre válaszolva közölte, semmilyen egyeztetésben nem vett részt Vitézy Dáviddal. Szentkirályi Alexandráról szólva kiemelte, hogy személyében évtizedek óta a legjobb jelöltet állították. „Nagyon büszke vagyok arra a munkára, amelyet – bepótolva egyébként a korábban el nem végzett munkákat is – Szentkirályi Alexandra elvégzett" - mondta.

A kegyelmi üggyel kapcsolatos érdeklődésre felelve emlékeztetett: Novák Katalin köztársasági elnökként a maga részéről lezárta az ügyet, de a további kérdésekre is ő adhat választ. A külügyi tárca informatikai rendszereibe történt behatolási kísérletről szólva hangsúlyozta: minden behatolási kísérlet esetében – amelyek számosak – minden szükséges lépést megtesznek a diplomáciában és titkosszolgálati eszközök bevetésével is. Ezeket azonban nem a közvélemény előtt szokták megvitatni.  

Karácsony: közösen, Budapesttel

„Fejlődő várost akarunk építeni közösen a budapestiekkel, erről szól a mostani önkormányzati választás Budapesten” – nyilatkozta Karácsony Gergely. A második ciklusára készülő főpolgármester a főváros II. kerületében szavazott. Azt mondta: a mostani választás nagyon fontos pillanat Budapest történelmében, mert amit a hatalom a propaganda, lejáratás, titkosszolgálat, megfigyelés, ravasz politikai cselek formájában bevetett annak érdekében, hogy félrevezessék a budapestieket, megmutatta a saját gyengeségét is. Karácsony szerint a hatalomnak nincsen üzenete a budapestiek számára, csak hadüzenete. „Márpedig mi nem hadakozni akarunk, hanem egy fejlődő várost építeni közösen, a budapestiekkel” – fogalmazott a politikus. Hozzátette, egy olyan támogató közgyűlési többség hiányzik még, amellyel programját végre tudja hajtani. 

Megjegyezte, Vitézy Dávidra, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltjére mindig úgy tekintett, mint a Fidesz jelöltjére, és kiderült, hogy igaza is volt. Szólt arról, hogy az elmúlt öt év nehéz volt Budapest számára a koronavírus-járvány, az energiakrízis miatt és meg kellett védeni a város értékeit a Budapest-ellenes kormányzati politikával szemben. Azt mondta, túl vagyunk a nehezén, de nem tud együttműködni a Fidesszel és a Mi Hazánk Mozgalommal, mivel nincsenek közös ügyeik. 

Karácsony a délután folyamán, ahogy ezt tette öt éve is, most is felírta egy papírra, szerinte mi lesz a végeredmény.

Vitézy nem átallott a demokráciáról beszélni

„Minden választás a demokrácia ünnepe” – mondta Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt.

Állította, Budapesten meg kell haladni azt a fajta csatározást, amely az elmúlt években zajlott és szakmai alapú, új városvezetésre és változásra van szükség. Az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelölje sikeresnek nevezte az érdemi városfejlesztési vízión alapuló kampányát, amelyben a budapestiek mindennapi életét meghatározó témák kerültek napirendre.  Mint mondta, Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje) visszalépése a programján és álláspontján semmit nem változtatott, ki fog állni a kormánnyal szemben és képviselni fogja az érdekeiket: legyen szó akár maxi-Dubaj projektről vagy a kínai magasvasútról.

Dobrev: aki igazán ellenzéki, annak egyszerű a választás 

Az ellenzéki összefogás EP-listavezetője azt követően nyilatkozott, hogy Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével együtt leadták a szavazatukat. Leszögezte, hogy egyetlen erős, baloldali, szociáldemokrata szövetség van, mégpedig a DK-MSZP-Párbeszéd szövetsége. A Fideszre nem lehet szavazni és különösen a fővárosban, de szerte az országban sem lehet olyan pártra szavazni, mint a Tisza, ami nem határolódik el egyértelműen a „Fidesz jelöltjétől” Budapesten, és nem Karácsony Gergelyt támogatja – tette hozzá. Az EP-listavezető azt is elmondta, június 10-től gőzerővel dolgoznak majd azon, hogy az „Orbán-rendszer minél hamarabb megbukjon”.

Magyar Péter: eddig és ne tovább!

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, európai parlamenti listavezetője miután leadta szavazatát Budapest XII. kerületében, azt mondta, olyan eredményre számít, amely „talán a Holdról nem fog látszani, de a Karmelita kolostorban bizonyosan”, az emberek erős jelzést küldenek a hatalomnak. „Le fogjuk zárni az elmúlt 20 évet” – jelentette ki, és úgy fogalmazott: ez nem egy rövidtávfutás, inkább egy maratonba oltott gátfutás lesz.

Beszélt arról is, hogy a Tisza Párt a béke pártja, aki rájuk szavaz, az a valódi békére, az az árkok betemetésére szavaz. Kiemelte: a Tisza Párt mindent el fog követni a magyar emberek biztonságáért, és azért, hogy végre valódi rendszerváltás legyen Magyarországon. Magyar Péter elmondta, az ötből négy szavazóívet vett fel, a főpolgármester-jelöltit nem, mert nem tud választani a jelöltek között.

Donáth Anna: önmagáért beszél az elvégzett munkánk

Mi erre kértünk felhatalmazást, így magabiztosan vágunk neki a következő öt évnek is – ezt mondta Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti (EP-) listavezetője miután a főváros XI. kerületében szavazott. Hozzátette, listavezetőként akkor lesz elégedett, ha a képviselőjelöltjeik többsége be tud kerülni a megyei listákon és a megyei közgyűlésekbe, és képviselni tudják majd a liberális értékeket. „Azt gondolom, hogy az EU-parlament az egyik ilyen hely, ahol a liberális értékek képviselete, a magyar emberek képviselete a legfontosabb" – tette hozzá. 

Sulyok Tamás köztársasági elnök vasárnap Szegeden adta le szavazatát.

Az államfő kiemelte: „ha a demokratikus akaratképződés megvalósul ma, akkor itt, Magyarországon és az egész Európai Unióban nyugodtak lehetünk.”

A korábbi napközbeni részvételi adatokat itt, itt, és itt találják.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom