Kérdés, mit nyilatkoznak az első Magyarországról Ukrajnába hazatérő volt hadifoglyok

HírKlikk 2023. június 22. 20:15 2023. jún. 22. 20:15

Egyelőre nem világos, milyen szerepet játszott az Orbán-kormány az ukrán hadifoglyok elengedésében, de a történtek kiélezik a magyar-ukrán viszonyt. Az persze aligha valószínű, ami szintén napvilágot látott, hogy ugyanis Semjén Zsolt a kormányfő tudta nélkül járt volna el. A miniszterelnök ugyanis keményen kézben tartja a gyeplőt. Még akkor is, ha a KDNP elnökének azért van némi mozgástere.

Agresszió ide vagy oda, Orbán sűrűbben bírálja Kijevet, mint Moszkvát – írja előfizetői számára elérhető írásában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Orbán arra hivatkozik, hogy védi a kárpátaljai magyarokat. Oroszország pontosan tudja, milyen érzékeny kérdés ez a magyar fél számára. Nem véletlenül terjedt el a világhálón, hogy a Kreml megállapodott magyar partnerével Ukrajna felosztásáról. Ez hazugság, de sokat árthat. 

Utóbbi érvényes a hadifogoly-megállapodásra is, amint azt a kijevi reakció bizonyítja. Dmitro Kuleba külügyminiszter kijelentette: „fedett műveletről” van szó, és ezzel alighanem az orosz titkosszolgálatra utalt. Szerinte a cél az volt, hogy otthon és külföldön is megmutassák: Orbán védi a magyarokat.

Budapesten visszautasították a vádat és közölték: az érintettek szabadon mozoghatnak, nem tartják őket fogva. Ezek után érdekes lesz látni, hogy nyilatkoznak-e az első hazatérők, és ha igen, mit.