Kérem, vigyázzanak, az ajtók újra nyílnak!

Ujhelyi István 2021. november 7. 08:55 2021. nov. 7. 08:55

Az élet tényleg nagy rendező: jövő hét kedden este Brüsszelben két – magyar szempontból – kiemelt esemény lesz, egymással szinte egyazon időben. A város egyik felében az Orbán-rezsim által támogatott propaganda-thriller („Elkxrtuk”) első nemzetközi vetítése zajlik majd a NER feltétlen kiszolgálói és kiszolgáltatottjai aktív részvételével. Nyilván lesz pogácsa, pezsgő, slimfit-zakók csillogása, NER-celebek meg közmédiafelvonulás. A város másik felében ugyanekkor egy nyitott közösségi találkozó lesz, ahol a brüsszeli magyarok egy részével, az ellenzéki szövetség független miniszterelnök-jelöltje, Magyarország leendő kormányfője: Márki-Zay Péter fog beszélgetni és hallgatni. Elmondani, hogy mit várhatnak tőle a következő kormány élén és meghallgatni, hogy mit várnak tőle az Orbán-rezsim utáni korszak egyik építészeként.

Pontos pillanatfelvétel lesz ez az este: egyik oldalon az ember, aki mögött – pártpolitikai ideológiáktól függetlenül – felsorakozott az ország változást akaró többsége, vagyis a nemzet valódi együttműködési rendszere; míg a másik oldalon egy egyre csak tokosodó zárványban annak az elitnek a tagjai, akik nyereségvágyból vagy kényszerből, de még kiszolgálják ennek a rezsimnek a nemzetfeszítő, hamis valóságépítését. A brüsszeli szabadságharcosok, brüsszeli számlára vett kiskosztümökben.

Sok fontos magyar döntéshozót láttam már vendégül az Európai Unió fővárosában, sok fontos embernek szerveztem magas szintű találkozókat a különböző intézményeknél, de – be kell valljam – ilyen egyszerű dolgom még soha nem volt. Márki-Zay Péter előtt ugyanis az ajtók szinte maguktól nyíltak meg, olyanok is, amelyek korábban épp a politikai különbözőség miatt eddig zárva voltak, vagy szóba sem kerültek. Európa kíváncsi Orbán Viktor kihívójára, Európa meg akarja ismerni Magyarország következő miniszterelnökét, aki képes volt egy személyben maga mögé állítani a jobb- és baloldal változást akaró tömegeit. Ugyanúgy nyílnak előtte az ajtók a szociáldemokrata folyosókon, mint a liberális, a zöld, vagy épp a keresztény-konzervatív emeleteken. Ez nemcsak a szekértábor-harcba belekérgesedett magyar viszonyok között, de európai szinten is különlegességnek számít.

Miközben tehát Orbán Viktor és a Fidesz az elmúlt években leginkább azt tudta csak elérni, hogy kidobták őket a legbefolyásosabb jobboldali közösségből és egymás után csukták/csapták be előttük az ajtókat, addig az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét érdeklődéssel és nyitottsággal fogadják az uniós intézményekben. El lehet dönteni, hogy Magyarország számára mi az előnyösebb és a hasznosabb: a szövetség- vagy az ellenségkeresés. Márki-Zay Péter a szövetségkötés embere, a Fidesz levitézlett vezetője pedig az ellenségkeresésé. És, még egy utolsó mondat a kormány brüsszeli filmbemutatójának fonákságáról: a fideszesek még csak le sem merték fordítani a propaganda-mozi eredeti címét. „A hazugság ára” – írták ki nagybetűkkel a munkacímet az itthoni plakátokon virító ’Elkxrtuk’ helyett, illetve felett a meghívókban. Igazán bátor.