Kéri László: Orbán már tudja, nagy a baj a Fideszben

Kardos Ernő 2020. január 14. 07:07 2020. jan. 14. 07:07

Váratlanul félidős választókerületi konzultációt hirdetett Orbán Viktor miniszterelnök. A Fidesz-KDNP pártszövetség vezetője az elmúlt esztendők eredményeiről, illetve a következő évek feladatairól kíván megbeszélést folytatni a 106 választókerület vezetőjével. A hírt egyébként az állami hírügynökség, az MTI sietve közölte vasárnap délután. Az eseményt elemezve, Kéri László a Hírklikknek azt nyilatkozta, hogy Orbán arra jött rá: ha nem változtat a politikáján, akkor a pártja nem csak a kétharmadot, de a következő országgyűlési választást is elbukja.

– A vasárnap este kiadott közlemény kicsit ködösen arról tájékoztat, hogy a sikerekről és a feladatokról egyaránt szó lesz a miniszterelnöki konzultáción, miközben mindenki a Fidesz vereségéről szeretne már hallani. Ön szerint valójában miről akar embereivel konzultálni a miniszterelnök?

– Azt egyelőre senki nem tudhatja, legfeljebb találgatni lehet. Szerintem Orbán már az önkormányzati választások óta tudja, hogy itt a kormány igen nagy bajban van. Ráadásul a Fidesz számára az októberit egy hónap múlva követte a jászberényi bukta. Addig ugyanis mondhatták, hogy bár a nagyvárosiak nem szeretik a kormányt, de az egészséges lelkű vidéki nép „velünk van!” Jászberény eleste viszont azt jelezte, hogy a hagyományos jobboldali, keresztény, kisgazda vidék is ellenük szavazott! Iszonyatosan elverték a Fideszt az egyébként a kormánypárt által kicsikart újabb választáson. S ebbe a folyamatba illik a hétvégi zalai vereség is. Biztos vagyok abban, hogy az elmúlt három hónapban aprólékosan feldolgozták a 106 választókörzet adatait, és rájöttek arra, ha ez így halad tovább, tehát marad ez az ellenzéki egység, akkor minimum újabb 40 körzetet elbuknak. S ha a 2022-es választást még nem is bukták el, de a kétharmados többséget már régen!

– Gondolja, hogy fejek is hullnak majd az úgynevezett konzultáció során?

– Azt biztos, hogy van ok a kapkodásra, és szerintem Orbán a 106 választókerületi vezető közül néhányat biztos le fog váltani; azokat, akik nem tudtak megfelelően mozgósítani, biztos elzavarja. Ugyanis mára érezhetően nagy a pánik a Fideszben, és elég sok a belső kritikai hang. Néha még ki is hallatszik, amire eddig soha nem volt példa.

– Gondolja, hogy azt is meg akarja előzni a miniszterelnök, hogy kibővüljön Lázár, Navracsics, Stumpf köre, tehát ne erősödjenek az ellenzéki hangok a Fideszben?

– Erre biztosan kísérletet tesz. Ugyanis egy nemzetközi sajtótájékoztatón el lehet viccelgetni azzal, hogy Lázár, Navracsics, Stumpf kifejezetten a barátom, meg is simogathatta a buksijukat. Miközben ezek az urak néhány kemény ütést azért bizony bevittek a miniszterelnöknek. Orbán fejébe befészkelte magát az októberi vereség. Szerintem a rutinos miniszterelnök teljesen tisztában van azzal, hogy amit ma elmulaszt, arra jövőre, tehát 2021 végére már késő lesz. Addigra már el is veszítheti a választásokat.

– Tudom, hogy csak találgatni lehet, de Orbán Viktor pártelnökként feladatokat oszt ki a választókerületi elnököknek, vagy a miniszterelnök tudakozódik a vidékiektől, hogy mi a fene folyik Magyarországon?

– Szerintem mindkét dolog megtörténik majd, tehát felszívja az információt, s utasításokat is ad majd, de a kidobandó emberek helyére keresni fog alkalmasabbakat.

– Borkai helyett is nagyon nehezen találtak más jelöltet, szóval nem indíthat el ez egy veszélyes folyamatot?

– Persze a tömeges leváltás soha nem veszélytelen, de rákényszerül a miniszterelnök. Az egész félidős konzultációnak nevezett folyamat alapja a következő választásokra való felkészülés; pontosabban az önkormányzati vereség folyományaként a 2022-es választás is simán elbukható.

– Pedig a miniszterelnök épp a nemzetközi sajtótájékoztatón sóhajtott fel, hogy végre nincs kampány, s folytatódhat a békés országépítés időszaka. Ugye ön is emlékszik ezekre a szavakra?

– Ugyan! Orbán Viktor még a saját szavait sem szokta komolyan venni. Néha arra sem emlékszik, mit mondott előző nap. Mindig a pillanatnyi érdekének megfelelően, s az adott közönség igényeivel megegyezően beszél. Nehéz elvitatni, hogy Orbán stratéga, s vannak a fejében hosszú távra is érvényes összefüggések. Nyilván felfogta, hogy sürgősen kell cselekedni, s erre koncentrálva teszi meg a vereség utáni első lépést a legfontosabb 106 választókörzetben. A választás ugyanis ezen a terepen dől el.

– No de ha úgy érzi Orbán, hogy valóban nagy a baj, akkor miért nem a Fidesz kongresszust hívja össze?

– Mert annak semmi értelme nem lenne. Az pusztán kirakat, vagy népünnepély – ahogy tetszik.  Komoly dolgot egy kongresszuson nem lehet elintézni. A rendszer veleje – mint már mondtam – a 106 választókörzet, ahol eldőlnek a dolgok; azon áll vagy bukik minden, s ezt Orbán nagyon jól tudja!

– Közben persze két nemzeti konzultációnak nevezett izét is szeretne Orbán. Ez a mozgósítás eszköze?

– Ugyan! Ki emlékszik bármelyik konzultációra?! Hagyjuk ezt! Ezek legfeljebb a hívek harci tüzét szítják, semmi másra nem alkalmas egyik sem. A baloldal ki is röhögi miatta a Fideszt, de a kormány politikája ilyen – látszólag értelmetlen, de hatásos – akciókból áll.

– Meg tudja mondani, hogy a leváltott választókerületi vezetők helyére kit keres a miniszterelnök?

– Tíz éve csak végrehajtókat keres, a központi akarat helyi kiszolgálóit keresi – ez teljesen nyilvánvaló. Azt ugyan még nem tudjuk, hogy továbbra is „migránsozni” akarnak, vagy találnak valami más, hasonló gumicsontot. Az biztos, hogy a régi politikájuk lejárt, újat meg még nem találtak ki. Szerintem valamin törik még a fejüket. Talán épp a félidős konzultációnak nevezett találkozón találnak majd ki valamit.

– Ön szerint elképzelhető, hogy egy választási győzelem kedvéért a Fidesz korrupt rendszere egyfajta „megtisztuláson” menjen keresztül?

– Ebben nem hiszek! A Fidesz aligha képes a megtisztulásra. Hoznak majd újabb „Gulyás Gergőket”. Nézze meg ezt az átalakítási ívet, amely Stumpf Istvánnal kezdődött, majd jött Lázár, Navracsics, most meg ez a szegény Gulyás Gergő. Ez bizony páratlan lejtő, még a Fideszen belül is. De nem ez a lényeg, hanem az új mondanivaló, tehát mi jön majd a rezsicsökkentés, a migránsozás után. Gyanús nekem, hogy a nemzetközi sajtótájékoztatón nagy figyelmet szenteltek az egészségügynek. Orbán elsütötte azt a hangzatos dumát, hogy 70 százalékkal emelik a nővérek fizetését, s persze kiderült, hogy ennek a fele sem igaz. Orbán valószínűleg rájött, hogy a következő két évben mást kell hajtogatnia, mint eddig. Még az is előfordulhat, hogy az egészségügy lesz a következő kampány központi témája. A másik téma az eddig teljesen elhanyagolt környezetvédelem, klímavédelem lehet.  Vagy egyikben, vagy másikban Európa élharcosa lehet Orbán Viktor, attól függően, hogy a „nép” mit akar tőle leginkább hallani.