Kétesélyes a mai magyar-portugál mérkőzés járványügyi eredménye

NVZS 2021. június 15. 16:45 2021. jún. 15. 16:45

„A kormány indokolatlanul vállalta a telt házas meccs rizikóját, semmi nem indokolta, hogy a többi országhoz képest mi kockáztassuk a lakosság egészségét a leginkább, s ezt akkor is tartom, ha bármi is lesz a kimenetel, még ha a járvány szempontjából meg is ússzuk a keddi budapesti telt házas EB-labdarúgómérkőzést" – mondta portálunknak Falus Ferenc, aki szerint csak reménykedni lehet abban, hogy nem lesz szuperfertőző az ebből az alkalomból ideérkezők között. A korábbi országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet a vírus Delta variánsára és arra, hogy emiatt azonnal el kellene kezdeni a gyerekek tömeges oltását. Emellett érdemi kormánypropagandát sürgetett a még bizonytalanok meggyőzésére. 

Ma este lesz Budapesten a magyar-portugál EB-mérkőzés a Puskás Ferenc Stadionban, ez azonban nem csak a magyar válogatott tagjainak, a csapatnak és a szurkolóknak okoz izgalmakat, a járványügyi szakértők és sokan mások is aggodalommal várják, mi lesz az eredmény. No. nem a meccs eredménye – azt este nyolc után már tudni fogjuk –, hanem az, hogy mit eredményez a koronavírus-járvány esetleges újra fellobbanása szempontjából. A meccsen 50 ezer magyar és mintegy 20 ezer külföldi szurkoló vesz részt.

„Azt hinni indokolatlan, hogy a meccs alkalmából hazánkba érkezők között nem lesz Covid-pozitív, s reménykedni lehet csak abban, hogy senkit nem fertőznek tovább, illetve, hogy nem lesz közöttük szuperfertőző” – mondta portálunknak Falus Ferenc. Emlékeztetett rá (ahogy mi is beszámoltunk róla): két napja kiderült, hogy pozitív lett Joao Cancelonak, a portugál labdarúgó-válogatott egyik tagjának koronavírus-tesztje. Ő egyébként társaival már Budapesten készült az Európa-bajnokságra. 

Falus szerint mindenesetre a kormány indokolatlanul vállalta a kockázatot. „Bármi is lesz a kimenetel, semmi nem indokolta, hogy a többi országhoz képest mi legyünk a legbátrabbak, s hogy mi kockáztassuk a lakosság egészségét a leginkább” – szögezte le.

Az ajtónkon kopogtat a Delta

Mindezt olyan körülmények között – vetettük fel –, hogy fenyeget a korábban indiainak, ma már Deltának nevezett koronavírus-variáns réme. Falus szerint is van kockázat, hiszen a Delta fokozatosan szorítja ki a brit variánst Angliában, „ami eléggé félelmetes perspektíva Európa számára, hiszen egyelőre teljesen reménytelennek tűnik, hogy az utasforgalom izolálásával, reménykedni lehessen magyarországi elterjedésének meggátolásában”. A korábbi országos tiszti főorvos szerint azt viszont lehet remélni, hogy lassabban kezd el nálunk terjedni, s nem most. De ez egyben azt is jelenti, hogy most kellene a csúcsra járatni az oltási kampányt, hogy minél nagyobb legyen az átoltottság, mire ideér a  vírus. 

Falus Oroszi Beatrix számításait hozta fel érvként. A  Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján a többi között kifejtette, hogy az indiai mutáns (azaz a Delta) miatt a nyájimmunitás eléréséhez mindenkit be kellene oltani 80 százalékos védettségű vakcinával. Egy 100 százalékos vakcinával körülbelül a lakosság 80-85 százalékának kellene megkapnia az oltóanyagot – ilyen viszont nincs. 

Oltani, oltani oltani!

Ebből pedig az következik – hangsúlyozta Falus Ferenc – , hogy tömegesen kellene oltani a gyerekeket és mindenkit, akit el lehet érni. Elengedhetetlen lenne a kormány érdemi tájékoztatása és propagandája – hangsúlyozottan érdemi –, hogy azokat is meggyőzzék az oltás fontosságáról, akik még maguk és a családjuk, a szeretteik egészsége érdekében sem akarták eddig beoltatni magukat. Hivatalos adatok szerint egyébként a mai nappal a beoltottak száma 5 351 972 volt, közülük 4 240 264-en kapták meg már a második oltást is.

Csaknem 30 ezer Covid-elhunyt

Habár jelenleg elég jók a járvány-adatok (mai hivatalos közlemény szerint 57 új fertőzöttet igazoltak tagnap, s tíz beteg hunyt el), s a trend sem ad okot különösebb aggodalomra, a járvány már eddig is tragikusan sok halálos áldozatot követelt: a mai nappal bezáróan 29 935-en hunytak el a Covid következtében. Falus szerint ez így önmagában megfoghatatlan, az sokkal plasztikusabb, ha azt mondjuk, hogy csak február 16.-a és május 11.-e között annyian haltak meg – 15 051 ember – , ahány áldozatot 85 repülőgép-katasztrófa követelt volna.