Kétfelöl ostromolnak a vírusok

Somfai Péter 2024. október 19. 14:55 2024. okt. 19. 14:55

Ha október, akkor kopogtat az influenza. Az elmúlt évekhez hasonlóan, a 40. naptári héten megkezdte működését a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban (NNGYK) a légúti figyelőszolgálat. Az egész ország területére kiterjedően virológiai adatgyűjtés kezdődött, amelyben 150 olyan háziorvost kértek fel a betegeiről levett légúti minta beküldésére, akik a figyelőszolgálat számára klinikai adatokat is szolgáltatnak. Az influenza elleni oltóanyag kiszállítása már megkezdődött, és október végétől az ország egész területén rendelkezésre áll majd a háziorvosi praxisokban a 3 évesnél idősebb, kockázati csoportba tartozók számára az ingyenes oltóanyag.

Mennyire aggasztó az influenza-helyzet? Befolyásolhatja az új oltási akció és hozzákapcsolódó kampány az influenza-járvány elleni eredményes védekezést? – kérdeztük Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanárát. „Az influenza elleni vakcinát különösen az idősebb korosztálynak, a krónikus betegeknek, valamint az immunológiai problémákkal küzdő betegeknek érdemes beadatniuk” – javasolja a professzor, és hozzáteszi: ehhez a körhöz érdemes sorolni az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókat, valamint a várandós kismamákat. Mint mondja, a védőoltások sem csodaszerek, aki megkap egy ilyen védőoltást, elkaphatja ugyan a vírust, de enyhébb tünetei lesznek, mint védőoltás nélkül. Viszont minden ember szervezete másként reagál, a vakcinák által kiváltott immunreakciók nem mindenkinél egyforma intenzitással védik a szervezetet. 

A járványügyi szakemberek szerint az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján Magyarországon a lakosság körében az influenzavírusok terjedése november végétől figyelhető meg, és a járványos szintet általában januárban éri el, ezért az influenza elleni védőoltást a járvány kialakulása előtt – azaz novemberben, decemberben – javasolt beadatni.

Az elmúlt 14 évből a 2023-2024-es szezonban adták be a legkevesebb influenza elleni védőoltást. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban rendelkezésre álló összesített adatok alapján 594 465 háromévesnél idősebb személy kapott térítésmentes influenza elleni védőoltást, 74,5 százalékuk volt 60 éves vagy annál idősebb. A NNGYK tájékoztatása szerint jelenleg háromféle légúti fertőzésről érkeznek jelentések. Már kimutatták az influenza ’A’ vírusát, az úgynevezett SARS-CoV-2 és az RSV légúti óriássejtes vírusát is. 

Az influenza elleni oltóanyag kiszállítása már megkezdődött, és október végétől az ország egész területén rendelkezésre áll majd a háziorvosi praxisokban és a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál. A tavalyi szezonhoz hasonlóan ezúttal is 949 ezer adag terítésmentesen felhasználható 3Fluart influenza vakcina áll majd rendelkezésre a 3 évesnél idősebb, kockázati csoportba tartozók számára. Mint megtudtuk, ez egy olyan korszerű oltóanyag, amelyet a laboratóriumban három inaktivált komponensből állítottak össze: az Influenza A H1N1 és a H3N2 törzsei és az influenza B változata ellen nyújt védelmet. 

A kialakuló járványhelyzetet bonyolítja, hogy azoknak a betegeknek a felét, akik eddig légúti megbetegedésre utaló tünetekkel a háziorvosukhoz fordultak segítségért, bizonyítottan a SARS-CoV-2 koronavírus legújabb variánsa támadta meg. Hazánkban és a környező országokban jelenleg az omikron variáns JN.1 leszármazási vonal alvariánsai, ezek közül elsősorban a KP.3 dominál, de az Európában egyre gyorsabban terjedő, rekombináns XEC változat is kimutatható. A XEC úgy keletkezett, hogy két különböző omikron variáns egyazon embert fertőzte meg és annak szervezetében összeolvadt az örökítőanyaguk és ezáltal egy hibridet hoztak létre – magyarázza Boldogkői professzor. A jelenleg fertőző koronavírus variánsok kevésbé virulensek, azaz enyhébb egészségügyi károsodást okoznak. Ráadásul a társadalom többsége vakcinált, sőt át is esett a vírusfertőzésen, ezért immunológiailag is ellenállóbb.

A tünetek gyakorlatilag megegyeznek a szokásos felső légúti fertőzések szokásos tüneteivel. A veszélyezetetett korosztályok esetében azonban ezt a „barátságosabb” vírustámadást sem szabad alábecsülni, ezért már megrendelték az idei téli járványszezonban alkalmazandó vakcinákat. 

Akik korábban már megkapták a covid-19-ellenes oltást, azoknak a szervezete valamilyen mértékben emlékezhet a vírusra? A professzor úgy gondolja, bizonyos szintű védettséget az eredeti vírus elleni vakcina biztosít, de erősebb védettséget jelentenek az omikron ellen kifejlesztett vakcinák. Hozzáteszi: mind a Modernának, mind a Pfizernek az a stratégiája, hogy olyan kétkomponenses vakcinát készít, amelyben az egyik az eredeti, a másik pedig az omikron valamelyik variánsa ellen véd. 

Az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA már a legújabb covid-19 variások elleni vakcinák forgalmazását is engedélyezte, de az Európai Bizottságnak is rá kell még tennie a pecsétjét, mielőtt a tagországok elkezdik alkalmazni azokat.  

„Időközben megjelent egy újabb vakcina is (Novavax), amelynek forgalmazására európai engedély is van már, és melyet tudomásom szerint, a hazai hatóságok is készülnek majd alkalmazni" – mondja Boldogkői Zsolt. – „Ez a vírus tüskefehérjének egy részét alkalmazza vakcinaként. Akiknek fenntartásai vannak a messenger-alapú vakcinákkal szemben, ezt talán szívesebben elfogadják majd.”  

A jelenlegi helyzetben, amikor két különféle, de egyaránt felsőlégúti panaszokat okozó vírus kering az országban, lehet-e egyidőben kombinálni az influenza és a covid kétféle védőoltását? A megkérdezett háziorvos nem tartaná célszerűnek. A kétféle oltás közé érdemes szünetet beiktatni, amelynek hosszáról a beteg egészségi állapotát ismerő orvosnak kell döntenie.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom