Kétséges, hogy az EU tényleg fellép Orbánnal szemben

HírKlikk 2020. szeptember 24. 15:45 2020. szept. 24. 15:45

„Egyáltalán nem egyértelmű, hogy akár a jogállamisági jelentés, akár a kifizetések jogállamisági kritériumokhoz kötése térdre kényszerítheti-e Orbánt” –  állapítja meg a Politico európai kiadásában „Hogyan ment neki Orbán az EU-nak, és hogyan úszta meg” címmel megjelent, Lili Bayer által jegyzett rendkívül terjedelmes cikk. Az írás részletesen ismerteti és elemzi mindazokat a pontokat, amelyeken az EU elmulasztott fellépni Orbán ellen. 

A jogállamisági jelentést Budapest alighanem lesöpri azzal, hogy az pusztán Brüsszel újabb igazságtalan támadása. Nincs is hozzá olyan végrehajtatási mechanizmus, amely biztosítaná, hogy a jogsértések következményeket vonnak maguk után – olvasható a Politico portálon megjelent cikkben.

Közben Budapest és Varsó – egyelőre sikeresen – harcol azért, hogy felhígítson minden feltételt, ami korlátozná az uniós alapok kifizetését, és azzal fenyegetőznek, hogy ha a kifizetések jogállamisághoz kötéséről szóló javaslatról nem a nekik megfelelő módon döntenek, akkor megvétózzák a tervezett 750 milliárdos újjáépítési alapot.

Magyar kormánykörökben derűlátóan tekintenek Ursula von der Leyen bizottsági elnökre. Trócsányi volt igazságügyi miniszter szerint: „nagyok a remények, és bízom abban, hogy a bizottság a jogállamiság kérdésében visszatalál a profi megközelítéshez”. 

Nem csak a demokrácia és a jogállamiság magyarországi sorsa, hanem az EU és az egész európai projekt számára nagy jelentőségű, hogy végül mi lesz. A jogállamisággal kapcsolatos Lengyelországra, Bulgáriára és Máltára is vonatkozó aggályok fényében, az egész unió irányát meghatározhatja, ami Magyarországon történik. A szerző idézte Judith Sargentinit, az úgynevezett Sargentini-jelentés jelentéstevőjét, aki azt mondta, „Korábban kellett volna cselekednünk. De ha a tagállamok össze tudják hozni, akkor még mindig tehetnek valamit”. 

Lili Bayer mindenesetre megállapította, „Ha a történelemből ki lehet indulni, akkor nem fognak cselekedni”

A Politico képe szerint Orbán-vihar sújtja Európát: