Kétszázharminc településen gyérítik a szúnyogokat a héten

HírKlikk 2024. június 17. 17:40 2024. jún. 17. 17:40

A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

 Mukics Dániel azt írta, a Duna teljes szakaszán biológiai lárvagyérítés lesz, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket végző járművekkel a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, a Dráva menti településeken, továbbá Békés, Csongrád-Csanád és Zala vármegyében lehet találkozni. Miskolcon és Debrecenben a héten pótolják a szeles idő miatt korábban elmaradt munkálatokat – tette hozzá a szóvivő.

A szúnyogok megjelenése eddig változatosan alakult, több területen volt szükség gyérítésre, de az elmúlt hetek felhőszakadásai és a folyók áradása miatt egyre többfelé lehet a szúnyogszám növekedésére számítani, ezért többféle technológiát is bevetnek a szakemberek – ismertette.

A szúnyoglárvák ellen egy baktériumok által termelt készítményt alkalmaznak, amelynek a szúnyoglárvákon kívül más élőlényekre nincs hatása, ezt a természetvédelmi területek kivételével még élővízben is lehet használni – közölte.

A könnyen megközelíthető lárvatenyészőhelyeket a földről, autóra szerelt nagynyomású permetezővel, vagy háti permetezővel kezelik, míg a nagy kiterjedésű, nehezen megközelíthető élőhelyekre légi úton juttatják ki a szükséges szert – fűzte hozzá.

A biológiai módszer a kifejlett szúnyogok ellen hatástalan, ellenük a települések belterületén az esti, éjszakai órákban lépnek fel irtószer permetezésével. A készítményt nagyon kis mennyiségben – hektáronként alig több mint fél litert – porlasztva juttatják ki a szakemberek. Az alacsony dózisban alkalmazott szer emberekre, háziállatokra nem jelent veszélyt – írta közleményében Mukics Dániel.

A szúnyoggyérítés heti programja elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom