Kettesre értékelték az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját 

HírKlikk 2024. június 16. 10:35 2024. jún. 16. 10:35

Félidőnél tart az ötödik Orbán-kormány a választási ciklusban, ez alkalomból Zsiday Viktor, a Citadella Alap portfóliómenedzsere ötös skálán kettesre, Madár István makrogazdasági elemző pedig kétharmadra értékelte a választások óta eltelt több mint két év gazdaságpolitikai eredményeit a Portfolio Checklist podcastjában.

Az elemzőknek a Telex által idézett podcastban elhangzott főbb megállapításai szerint:

  • Nem sokon múlott, de az államcsődöt elkerültük.
  • Az elmúlt két évben a gazdaságpolitika három meghatározó hazai irányítója, a pénzügyminiszter, a gazdasági miniszter és az MNB-elnöke közül utóbbinak jutott szerintük a legnehezebb feladat.
  • A gazdasági minisztériumnak jó hangulatot kell csinálnia, mert ha az emberek elhiszik, hogy minden rendben, akkor költenek, a vállalatok pedig beruháznak. Zsiday szerint „kicsit vudu” a tárca.
  • A pénzügyminisztériumnál az elmúlt két évben „sokszor nem nagyon jöttek ki a számok”, az MNB eleinte ugyan sok hibát követett el, 2022 végétől már jól végezték a dolgukat, és jelentősen hozzájárultak az inflációs sokk letöréséhez.
  • Ha 2025-ben is jelentősen emelni fogják a minimálbért és az állami béreket, akkor az inflációs rátát nem lehet majd tartósan 2 és 4 százalék közé szorítani.
  • Az iparban nem a kormány tervei szerint alakulnak a folyamatok, a 2022-es választások óta jelentős mértékben csökkent a termelés, az akkumulátorok és szárazelemek gyártásának volumene is visszaesett 23 százalékkal. Az elemzők szerint lehet, hogy a kereslet újra felzárkózhat majd, de így sem biztos, hogy jó ötlet alacsony hozzáadott értékkel ennyi kínai akkumulátort gyártani.
  • Az EU-s és az önkormányzati választások eredménye érdemben nem változtat a főbb hazai gazdasági folyamatokon, és rövidtávon nem kényszeríti a kormányt irányváltásra. 
  • A gazdaságpolitika irányítói szerint, ha elmúlnak a külső bajok, Magyarország visszatérhet egy magas növekedésű pályára, Zsiday ezzel szemben úgy véli: az évtized végéig az éves átlagos növekedés inkább csak 1 százalék lesz.
  • A magyar gazdaság szempontjából a legnagyobb kockázatot a következő időszakban a globális recesszió jelenti, vagy ha az Egyesült Államok gazdasága lejtmenetbe kerül. „Ha Magyarország egy ilyen nagyon rossz külső környezettel szembesül, akkor mi a fenét csinálunk?”, tette fel a kérdést Madár István.
Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom