Kettévágott a politika egy győri panelházat

HírKlikk 2023. december 16. 09:20 2023. dec. 16. 09:20

Egyedülálló jelenségre ébredhettek egy győri panelház lakói. Ugyanis egyetlen vonallal kettéosztották őket jövő júniustól. Kívülről semmi nem látszik, de tény, hogy az önkormányzati választások miatt átrajzolt szavazói körzet határa éppen kettészeli a tízemeletes épületet a Lajta utcában.

A hírt igazából be sem jelentették, ám Győr új választókerületi térképe világosan mutatja: a 31-es számú lépcsőház a 10-es körzethez tartozik, az alig tíz méterre lévő 33-as lakói már ménfőcsanaki választókkal fognak együtt voksolni. Az egyikben húsz, a másikban cirka negyven lakás található – adta hírül a minap a Telex.

A Blikk pedig megkérdezte erről néhány lakó véleményét. Volt, aki nem is hallott róla, más arról beszélt, hogy elismeri, ad abszurdum az is előfordulhat, hogy az egyik lépcsőháznak kormánypárti képviselője lesz, a másiknak meg ellenzéki, de olyan is akadt, aki csak annyit mondott ő aztán nem foglalkozik politikával, oda húzzák fel a határokat a városatyák, ahova tetszik.

A győriek jövő júniusban, az önkormányzati választásokon eggyel kevesebb képviselőt választhatnak, mint legutóbb. Az eddigi 16 helyett 15 egyéni választókerületre osztják fel a várost, miután 120 ezer alá csökkent a lakosság száma. Így a törvény alapján kötelező volt hozzányúlni a választókerületi beosztáshoz. Márpedig a választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy nagyjából egyforma számú szavazó éljen a körzetben, ne legyenek aránytalanságok. Ezért fordulhatott elő a panelház kettévágása.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom