Kevesebb kollégiumi helyre számíthatnak az egyetemisták

HírKlikk 2020. augusztus 8. 08:55 2020. aug. 8. 08:55

A járványveszély miatt, a legtöbb egyetem szigorít kollégiumai szabályozásán és csak kevesebb embernek ad majd szállást.

Az ATV számol be arról, hogy az ELTE a héten bejelentette, a járványveszély miatt, a szokásosnál kevesebb, azaz egy szobában legfeljebb két diák kaphat helyet szeptembertől, hogy tartható legyen az ajánlott védőtávolság. A kieső kollégiumi férőhelyeket magánszállásokkal és olcsó albérletekkel pótolná az egyetem. Ezek bérlésére diákonként akár havi 40 ezer forintos lakhatási támogatást is biztosítanának.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint, még úgy sem lesz elegendő kollégiumi hely a diákoknak, hogy idén 10 ezerrel kevesebb hallgató kezdi meg a felsőoktatási tanévet, mint egy évvel korábban.

A Corvinus Egyetemen nem csökkentik a férőhelyek számát, azonban lakhely alapján korlátozzák a hozzáférést a diákoknak. Idén csak magyarországi lakcímmel rendelkező hallgatók juthatnak majd be a kollégiumokba, a határon túli hallgatók esetében pedig csak azt fogják elhelyezni, aki igazolni tudja, hogy 24 órán belül képes elhagyni az épületet, ha ez szükséges. Akik nem tudják ezt bizonyítani, azoknak elérhetővé teszik a távoktatás rendszerét.

A vidéki városokban egyelőre nem számoltak be szigorításról, de a Pécsi Tudományegyetem Kollégiumi Központjának igazgatója, Kresák Gergely szerint, így is 40 százalékos a túljelentkezés.

Balogh László, az ingatlan.com elemzője úgy véli, ha kollégiumot nem is, de kiadó lakást viszont könnyű lesz találni. Az ingatlan.com oldalán, csak Budapesten, jelenleg rekordmennyiségű, 15 ezer lakás közül válogathatnak a bérlők. A megnövekedett kínálat miatt, pedig az árak is visszaestek.

További alternatívaként országszerte egyre népszerűbbek a diákszállások is, hiszen ezek gyakran kényelmesebbek, mint egy kollégiumi szoba, de olcsóbbak, mint egy albérlet.

A kollégiumi helyek kiosztását egyébként indokolt esetben, az operatív törzs ajánlásai még módosíthatják.
 

Forrás: ATV/Hírklikk