Kicsi az esély az új uniós alapszerződésre

Nagy András 2019. május 6. 11:29 2019. máj. 6. 11:29

Új uniós szerződésre van szükség, mert a jelenlegi elavult – nyilatkozta a minap egy interjúban az ausztriai kancellár, az Osztrák Néppárt vezetője. Sebastian Kurz szerint például a bevándorlás is egy olyan kérdés, aminek a kezelésére a lisszaboni szerződés már nem alkalmas. Az általunk megkérdezett nemzetközi jogász szerint új uniós alapszerződésre szükség volna, mégsem valószínű, hogy belátható időn belül létre fog jönni.

Az unió átalakítása mellett érvelő kancellár szerint a jelenlegi szerződés 2009-es elfogadása óta Európában sok minden megváltozott, volt egy adósságválság, egy euróválság, egy migrációs válság, egy klímaválság, és itt van a Brexit-káosz is. Ezek külön is indokolják a változtatást szerinte, ugyanakkor azt is kiemelte, hogy szigorúbb szankciós mechanizmusokat kell életbe léptetni az olyan "tagállamok ellen, amelyek adósságot halmoznak fel, az illegális migránsokat nem regisztrálják, illetve tovább engedik, de azok ellen is, akik megsértik a jogállamiságot és a liberális demokráciát.

De valóban szükséges ehhez az EU-s alapszerződés újraírása? – kérdeztük Kurz kijelentései kapcsán Lattmann Tamástól. A nemzetközi jogász megerősítette: valóban vannak olyan kérdések, köztük a migráció kérdése is, amelyekre a jelenlegi uniós alapszabály nem kínál kellő eszköztárat, ezért kellenének új mechanizmusok. Különösen áll ez bevándorlás kezelésére, amely még az amsterdami, igencsak féloldalas rendszerre épül.

A kérdés a nemzetközi jogász szerint nem is elsősorban az, hogy kell-e az alapszerződést szabályozni, hanem, hogy ezt az unió jelenlegi struktúrájában meg lehet-e tenni. Lattmann szerint erre minimális az esély, annyira éles véleménykülönbségek vannak ugyanis bizonyos tagállamok között, és az unióban minden jogalkotási eljárás során, bárki vétózhat.

Erősíteni vagy gyengíteni akarjuk az európai uniós intézményrendszert? Ebben például komoly vita lenne - véli Lattmann, aki arra a kérdésünkre, hogy az alapszerződés keretein túl is van-e lehetőség új intézmények vagy mechanizmusok bevezetésére, igennel felelt. Hozzátette viszont, hogy egy egyszerű uniós jogszabály megalkotásához, illetve életbe léptetéséhez is szükség van a tagállami konszenzusra. Akárki akármit mond, az Európai Unió tagállami egyetértés nélkül nem működik – szögezte le, egyúttal azt is világossá téve, hogy habár új uniós alapszerződésre szükség volna, mégsem valószínű, hogy belátható időn belül létre fog jönni.