Kiderülhet, hogy a király meztelen – Orbán tervét véleményezik

NVZS 2020. április 6. 19:15 2020. ápr. 6. 19:15

Közös fellépésre készül 13 ismert közgazdász: szakmai véleményt fogalmaznak meg az Orbán-kormány gazdaságvédelmi akciótervéről – tudtuk meg a kezdeményező Mellár Tamástól. „Egy fecske ugyan nem csinál nyarat, de fecskék nélkül nincs nyár, mi pedig reméljük, hogy egyre több fecske lesz” – szögezte le, hozzátéve: bár meglehetősen pesszimista azt illetően, hogy fog-e számítani a kormánynál a véleményük, „egész életemben azt  gondoltam, hogy kötelességem elmondani, amit gondolok és kiálljak a meggyőződésem mellett, még akkor is, ha annak nincs rövid távon haszna, s az sem biztos, hogy megvalósítható”. Blogot is indítottak.

Bihari Péter, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Felcsúti Péter, Győrffy Dóra, Király Júlia, Nagy Zoltán, Oblath Gábor, Palócz Éva, Petschnig Mária Zita, Vértes András, Reicke Werner és Scharle Ágota –  ők azok a közgazdászok, akik Mellár Tamás első hívó szavára csatlakoztak a csapathoz. Ők azok, akik közös véleményt fogalmaznak meg az Orbán-kormány gazdaságvédelmi akciótervével kapcsolatban, rámutatva annak főbb jellemzőire, arra, hogy  mik az erősségei (miért ne lehetnének azok is?), mik a gyengeségei, továbbá, hogy milyen alternatívák lehetségesek.

„Az elmúlt napokban ezek a közgazdászok ugyanazokat mondták el egyenként arról, hogy mit kellene csinálni. Ennek volt is némi sajtóvisszhangja – szintén egyenként –, ám én arra gondoltam, hogy ha közösen fogalmaznánk meg a mondandónkat, akkor jobban és hangosabban hallathatjuk a hangunkat” – indokolta a kezdeményezését Mellár Tamás. Természetesen a résztvevők véleménye nem mindenben egyezik meg, vannak eltérő álláspontok is, de a lényeget illetően, képesek egy közös véleményt kimondani a programról, illetve az alternatív lehetőségekről. Emellett természetesen a saját véleményüket is elmondják, indítanak is egy blogot, amelyen a részterületekről, a részprogramokról fejtik majd ki a véleményüket. Mellár reméli, hogy a későbbiekben mások is csatlakoznak majd hozzájuk, hiszen „súlyos a helyzet, s igen fontos lenne, hogy minél többen próbáljunk meg ugyanarról beszélni, ugyanazt mondani”.

S hogy mikor várható az első közös vélemény? Egyelőre várják, hogy kijöjjön „egy olyan papír, ami közgazdaságilag is értékelhető, hiszen amit ma Orbán mondott, azok csak általános dolgok”. Például bejelentette, hogy átvállalja a kormány a bérköltségek egy részét – mekkorát, kinek, milyen módon? Vagy hogy a beruházásokat támogatni fogják – pontosan mely ágazatokban, milyen módon?  „Várjuk, hogy legyen egy olyan anyag, amihez tudunk kapcsolódni” – mondta Mellár.

Az elképzelés szerint, a résztvevők mindegyike röviden – egy-két oldalban – összefoglalja a véleményét, és ezekből állítanak majd össze egy közös anyagot. Mellár reméli, hogy mások is csatlakoznak majd az induló csapathoz, amely minden szempontból kiegyensúlyozottnak mondható, van köztük jobb- és baloldali, kormányzati és akadémiai múlttal rendelkező, fiatal és idősebb, nő és férfi. Arra törekedtek, hogy az indulásnál már meglegyen a kritikus tömeg, ám minél többen csatlakoznak majd, annál nagyobb lesz a nyomaték.

Hisz-e abban, hogy bármit el tudnak érni? Hiszen ez a kormány nem arról ismerszik meg, hogy nagyon hallgatna bárki kívülállóra is – vetettük fel. Mellár szerint egyrészt ilyen mértékű és természetű válság még soha nem volt, erre nagyon oda kell figyelni, hiszen az, hogy mit teszünk az elkövetkező időszakban, az erőteljesen meg fogja határozni Magyarország következő 10-20-30 évét. „A mi feladatunk pedig most az, hogy odaálljunk, megmondjuk, hogy szakmailag mit gondolunk, és ha vannak jó, jobb ötleteink, próbáljuk ismertetni, hátha előbb vagy utóbb hasznosulnak azok” – szögezte le. Mint kifejtette: egész életében azt gondolta, hogy kötelessége elmondani, amit gondol és kiállt a meggyőződése mellett, még akkor is, ha annak nincs rövid távon haszna, s még az sem biztos, hogy megvalósítható. „De legalább elmondhatjuk, hogy mi megpróbáltuk, s szeretnénk, ha mások is megpróbálnánk...ha pedig sokan próbálják, akkor talán kiderül hogy a király meztelen”.