Kihagynák egyes hadgyakorlatokból Magyarországot

HírKlikk 2024. június 14. 19:40 2024. jún. 14. 19:40

Kemény akadályt hárított el a NATO főtitkára az Ukrajna katonai támogatását célzó új műveleti terv útjából, amikor Budapesten rávette Orbán Viktort, hogy az ne kötözködjön tovább.

A magyar fél ugyanis a színfalak mögött azzal fenyegetőzött, hogy minden határozatot blokkol a háború ügyében, ha nem mentik fel hivatalosan a Kijevvel szembeni kötelezettségek alól.

Diplomaták szerint egyenesen azt követelte, hogy a nyugati kormányok ne engedjék fegyvereik bevetését oroszországi célpontok ellen, noha ezeket a korlátozásokat a többiek éppen az eltelt hetekben oldották fel. Úgy tűnt, hogy ebből nagy összetűzés lesz, úgy, ahogyan az már az unióból ismerős – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ám Orbán az utolsó pillanatban beadta a derekát. A partnerek szájíze azonban keserű maradt, mert amint egy diplomata kifejtette: gyengíti a szervezetet, ha egy ilyen alapvető ügyben képtelen egységes cselekvésre. Egy másik bennfentes fékevesztettnek nevezte Orbán retorikáját. Hiszen az állami média az EP-választás előtt közvetlenül azt állította, hogy a NATO nem védi meg az országot, hanem világháborúra törekszik.

Rigában azonban kiderült, hogy a magyar kormány mennyire elszigetelt. A keleti tagállamok nem hivatalos tanácskozását tartották ott, és a magyar államfő helyett a nagykövet volt jelen, miután három héttel korábban egy brüsszeli fórumon éles bírálatok érték Magyarországot. Lehet, hogy a 9-ek többé nem találkoznak ebben a formában, mert elképzelhető, hogy a magyar felet többé nem hívják meg.

Litvánia és más tagok úgy gondolják, hogy nem kellene bizalmas kérdéseket a magyarok jelenlétében megvitatni. Már a NATO-ban is elgondolkodtak azon, hogy bizonyos hadgyakorlatokba nem kellene bevonni a honvédséget – írta a konzervatív német lap.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom