Kilenccel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, nincs újabb elhunyt

HírKlikk 2020. augusztus 2. 09:52 2020. aug. 2. 09:52

Kilenccel, 4535-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, nincs újabb elhunyt – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap reggel.

A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Változatlanul 597 az elhunytak száma, 3389-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 549.

Az aktív fertőzöttek 36, az elhunytak 60, a gyógyultak 44 százaléka budapesti. 71 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.

Az oldal adatai szerint, 7436-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 344 997.

Kiemelték: a járvány továbbra is jelen van, és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség változatlanul érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsák és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljék. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzák a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását.

A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontakt-kutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. A beutazási korlátozások bevezetése óta, a hatósági házi karanténban lévők száma emelkedett, 7436 embernél van érvényben. Az operatív törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve, mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, ezt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie. Az erről szóló tájékoztató megtalálható ezen az oldalon.

Az általános szabályok változatlanok: továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben, és nem tartható 500-nál több résztvevővel zenés, táncos rendezvény – tették hozzá.

Az oldal térképe alapján, eddig Budapesten (2062) és Pest megyében (690) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (312), Zala (265), Csongrád-Csanád megye (144), Borsod-Abaúj-Zemplén (130) és Győr-Moson-Sopron megye (102),  a sor végén pedig Békés és Tolna megye áll (17-17).

Forrás: MTI