Kína miatt beszakadt az olaj ára

HírKlikk 2024. augusztus 19. 17:20 2024. aug. 19. 17:20

Rontotta a piaci hangulatot a tőzsdei kereskedésben a félelem a legnagyobb importőr, Peking romló keresletétől. Ezenfelül figyelnek a befektetők a közel-keleti tűzszüneti tárgyalások előrehaladására, ami csökkentheti az ellátási kockázatokat.

A Brent nyersolaj határidős jegyzése 45 centtel (0,56 százalékkal) 79,23 dollárra esett hordónként. A West Texas Intermediate nyersolaj határidős jegyzése 58 centtel (0,76 százalékkal) hordónként 76,07 dollárra csúszott.

Mindkét referenciaindex már közel 2 százalékkal esett a múlt pénteken, mert a befektetők mérsékelték a kínai kereslet növekedésére vonatkozó várakozásaikat – írja az Economx által szemlézte Reuters.

A friss adatok szerint júliusban a kínai gazdaság vesztett a lendületéből: kilenc év óta a leggyorsabb ütemben esett az új ingatlanok ára,  az ipari termelés lassult és nőtt a munkanélküliség.  A múlt havi üzemanyag-kereslet esése miatt a finomítók  csökkentették a kőolaj feldolgozási ütemét.

A hétvégi vámadatok alapján, júliusban meredeken csökkent a kínai gázolaj- és benzinexport, ami jól tükrözi a múlt havi alacsonyabb nyersolaj-feldolgozási szintet.

Hiroyuki Kikukawa,a Nissan Securities szakértője  elmondta: „a lassú kínai kereslet miatti tartós aggodalmak eladási hullámhoz vezettek", amit az Egyesült Államok-beli autós szezon vége is elősegített. Szakértők szerint egyébként a közel-keleti helyzet konszolidálása jelentősen mérsékelné az ellátási kockázatokat az olajpiacon.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom