Kincses Gyula: a sürgősségi osztályok „fogják megszívni” a bizonytalanságot

HírKlikk 2024. szeptember 29. 06:35 2024. szept. 29. 06:35

„Én mindig betegesen forradalmár vagy innovátor voltam” – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) volt elnöke Veiszer Alinda műsorában. A beszélgetésben szóba került a Budapesten októbertől hatályba lépő, új ügyeleti rendszer is.

Kincses Gyula 2019 és 2023 között a Magyar Orvosi Kamara elnöke volt. Azt mondta, nem bánja, hogy már nincs a MOK élén, és azt sem, hogy kikerült a közéletből. Szerinte a kamara egy nagyon alacsony megbecsültségű szervezet volt korábban – idézi a Telex. Úgy látja, elvégezte azt a munkát, amire vállalkozott: térképre tette a kamarát, eredményeket értek el, például a hálapénz betiltását.

Szakmai karrierjében úgy látja, a politika gyakran beszántotta az újításait. Ilyen volt például a vizitdíj is, pedig a mai napig tartja, hogy „nincs ingyen leves”. Szerinte a közpénzzel való felelős bánásmód a lakosság dolga is. Kincses Gyula úgy látja, a tervét gyávaságból nem valósította meg a Fidesz: ennek szavazatszerzési okai voltak. Nem merték megtörni azt, hogy az ellátás ingyenes, ennek a levét isszák ma – mondta a MOK volt elnöke.

Kincses Gyula szerint, ha kívülről nézné, azt mondaná, egy jobban szervezett rendszer jön létre az ügyeleti rendszerrel, de itt is a hogyan volt a probléma. Azt viszont a MOK volt elnöke is pozitívnak tartja, hogy a fővárosban külön szedték a gyerekek és a felnőttek ügyeleti ellátását.

Kincses Gyula szerint az októbertől élesedő rendszer kevesebb zökkenővel fog elindulni, mint azt sokan várják, de azért lesznek fennakadások.

Kiemelte az információhiányt: például ő fővárosi lakosként még nem tudja, hova kell majd mennie orvoshoz, ha munkaidőn kívül lenne rosszul. Szerinte ennek a bizonytalanságnak az lesz az eredménye, hogy a sürgősségi osztályok „fogják megszívni”, mert ha az emberek nem találják az ügyeleti pontokat, inkább oda mennek, és ezért ott nagyobb lesz a terhelés.

Kincses Gyula az egészségügy általános állapotáról is elmondta a véleményét. Szerinte „a magyar egészségügy annál jobb, mint a közmegítélése”. Mint mondta nem igaz, hogy mindenhol szörnyű a helyzet, a probléma inkább az, hogy nagyon egyenlőtlen az ellátás. „Orosz rulett, hogy hova kerülök, és mi lesz.”

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom