Kinek árt többet Magyar Péter: az Orbán-rezsimnek, vagy az ellenzéknek?

HírKlikk 2024. április 3. 19:40 2024. ápr. 3. 19:40

Orbán Viktor hatalmas kihívással került szembe a március 15-i nemzeti ünnepen, ahol „Brüsszel elfoglalására” szólított fel, ugyanakkor sokkal nagyobb volt a részvétel ott, ahol az addig ismeretlen Magyar Péter lelkes tízezrek előtt mondott beszédet Orbán maffiakormánya ellen – mutatott rá Lendvai Pál a Der Standardban.

Varga Judit volt igazságügyi miniszter és volt listavezető jelölt az EU-választásokra, Magyar Péter volt felesége az úgynevezett „kegyelmi botrány” miatt távozott tisztségeiből. Mindez felrobbantotta a megvesztegetett igazságügyi miniszterhelyettessel szembeni vesztegetési vádak, valamint a kegyelmi botrány mögötti politikai robbanóanyagot, miközben Magyar korrupcióval és a hatalommal való visszaéléssel vádolja a kormányt.

Erősen nyomul a közösségi médiában, és hatalmas visszhangot váltott ki egy felvétel, amelyet feleségével való beszélgetést rögzíti, és még válásuk előtt készült az igazságügy akadályozásáról. Varga közel kétórás emocionális ellenvádját, miszerint házasságában három gyermekével családon belüli erőszaknak volt kitéve, erősen futtatja a kormánysajtó, de politikailag hatástalan marad. 

Mostanra szétesett a kormánysajtó Magyar elleni kampánya, amely „a házasságon belüli erőszaktevő terroristáról” és „bosszúszomjas zsarolóról” szólt. „Ezzel az egész politikai uralmi rendszer politikailag kockázatos sztriptíze zajlik a nyilvánosság előtt” – írta Lendvai. „Orbán hat hét alatt Novák Katalin államfő és Varga Judit igazságügyi miniszter távozásával elveszítette a vezető beosztásban lévő két nőt. Balog Zoltán püspök, Orbán közeli tanácsadója a kegyelmi botrányban betöltött szerepe miatt kénytelen volt lemondani egyháza vezető tisztségéről. A szárnyra kelt hírek szerint Gulyás Gergely, a miniszterelnöki hivatal vezetője is erre a sorsra jut a Vargához és Magyarhoz fűződő barátsága miatt. Magyar, aki a rendszer belsejéből jött, nagy tétekkel játszik. A kérdés az, hogy vajon ő lesz-e a magyar Navalnij, valamint hogy kinek árt majd többet, az Orbán-rezsimnek, vagy az ellenzéknek?” – írta Lendvai a liberális bécsi lapban.