Kiss Andrej: Oroszország nincs győzelemre ítélve

HírKlikk 2024. augusztus 17. 07:30 2024. aug. 17. 07:30

A világban már egyszerűen nem téma az az utazás-sorozat, amelyet Orbán Viktor több mint egy hónapja tett és amelyet a kormányzati propaganda békemissziónak nevezett. Egyebek között erről beszélt Kiss Andrej újságíró, Oroszország-szakértő a KlikkTV Mélyvíz című műsorában. Hozzátette, már csak azért sem foglalkozik a miniszterelnök akcióival senki, mert az orosz-ukrán háborúban szembenállók egyike sem érdekelt jelenleg a béketárgyalásokban (noha Orbán erre igyekezett rávenni a világon mindenkit – a szerk.).

Az események homlokterében most az ukránok egészen váratlan és sikeres offenzívája áll. Kiss Andrej szerint ez a hadművelet – amelyet akár lehet „kalandozásnak” is nevezni – nem változtatja meg a háború menetét. Ugyanakkor viszont segít tisztázni a helyzetet és a róla szóló értékeléseket. Mindenekelőtt azt erősíti meg, hogy Oroszország a több mint két és fél éve kezdett – Putyin elnök által „különleges műveletnek” nevezett – háborúban nincs győzelemre ítélve. Ellenkezőleg – mondta a szakértő – rámutat arra, mennyire nagy bajba sodorta magát Oroszország, amely a háború kezdete óta társadalmi válságba süllyedt és a gazdaság már katasztrofális állapotban van.

Nem kevésbé figyelemre méltó a további kilátások szempontjából az, amit Ukrajna számára ez a támadás jelent. Kiss Andrej úgy vélte, katona-technikailag zseniálisan szervezték meg az offenzívát. Úgy tudták eljuttatni a Kurszk körüli térségbe a technikát és a harcosokat, hogy szinte senki sem vette észre. Eközben meg tudták valósítani a szinte teljes hírzárlatot, az ukrán vezetés azóta sem kérkedik a hadisikerekkel, csak nagyon ritkán és szűkszavúan adnak tájékoztatást a fejleményekről. A szakértő szavai szerint ez nagy gond az elemzők számára, náluk nagyobb bajban csak az orosz hadvezetés van.    

Kiss Andrej még egy lényeges különbséget említett az orosz és az ukrán támadások között. Amikor Putyin csapatai 2022 februárjától elindultak Ukrajnában, szinte mindenütt ellenállásba ütköztek. A kis falvakban sem volt nyugalmuk, mert az emberek – ahol csak tudtak – fegyvert fogtak ellenük. Ezzel szemben az orosz társadalom alig tud valamit erről a háborúról. Ezzel is magyarázható, hogy az ukrán egységek szinte sehol sem találkoztak olyan civilekkel, akik meg akarták volna védeni velük szemben a hazájukat.

Az biztos – folytatta az elemző –, e pillanatban egyik oldalon sem tartják érdeküknek, hogy tárgyaljanak a békéről, mert nincs olyan kérdés, amiről meg akarnának állapodni. Így tehát a magyar miniszterelnök sem számíthat arra, hogy akár a szembenálló felek, akár a világban bárki kérne most a békemissziójából. Orbán Viktor próbálkozását senki sem vette komolyan – idézte fel a szakértő. Nyugat-Európában elítélték és ártalmasnak tartották, de még a magyarokkal (egykor) barátságban lévő lengyelek is kemény szavakkal bírálták. A magyar közvetítés egyszerűen nem téma – szögezte le Kiss Andrej, aki egyébként optimista a háború kimenetelét illetően. Bár azt elismerte, hogy egy-két hónapon belül aligha csitulnak a harcok, de azt nem tartotta kizártnak, hogy az év végéig elképzelhető tűzszünet, különösen az utóbbi hetek fejleményei tükrében.   

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

 

 


 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom