Kiszámolta az MNB, kikre hat legsúlyosabban a magas infláció

HírKlikk 2023. október 9. 13:30 2023. okt. 9. 13:30

A magas infláció nem ugyanúgy érintette az egyes társadalmi csoportokat. A magas jövedelműek az átlagosnál kisebb drágulást érzékelhettek, a szegényebbek és a nyugdíjasok viszont magasabbat – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank.

A magas infláció nem csak azért fájdalmas, mert minden egyre drágább a boltokban, hanem azért is, mert egyenetlen: az egyes termékek és szolgáltatások árai eltérő mértékben emelkednek. Ez azt jelenti, hogy az egyes társadalmi csoportokat a fogyasztási szerkezetüktől függőenm eltérően érintheti a pénz vásárlóerejének a romlása – hangsúlyozza a csak előfizetők által olvasható cikkében a Portfolio.

Az egyéni fogyasztói kosár szerkezete jelentősen befolyásolhatja az érzékelt inflációt akkor, ha a különböző termékcsoportok árváltozásában jelentős eltérés mutatkozik. Például az infláció 2023. januári csúcspontján az élelmiszerek ára 48,1, míg a piaci szolgáltatásoké jóval kisebb mértékben, 16,6 százalékkal emelkedett éves alapon.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom