Ki mit tud Kubatov és a futballhuligánok kapcsolatáról?

HírKlikk 2021. március 29. 18:03 2021. márc. 29. 18:03

Kérjük olvasóinkat, hogy írják meg a hirklikk@hirklikk.hu e-mailcímre, ha esetleg a lenti cikkben foglaltakon túlmenően is tudomásuk van Kubatov Gábor és a futballhuligánok kapcsolatát igazoló, a sajtóban eddig még meg nem jelent bizonyítékról (például fénykép, e-mail, Facebook beszélgetés).

Nem egészen egy évvel ezelőtt, 2020. május 13-án írtunk egy cikket, amely arról szólt, hogyha egy baloldali kormány annyit bénázna, mint most Orbán Viktor kormánya, akkor már lángokban állna Magyarország. Nem Kubatov Gáborról szólt az írás, csupán a cikk első és utolsó bekezdésében említettük a nevét, ám neki ennyi is elég volt, hogy zokon vegye a leírtakat és bírósághoz forduljon.

„Ha egy baloldali kormány csak tizedannyit bénázna, mint most Orbánék, akkor már lángokban állna Magyarország. Össze volna hugyozva és szarva a budapesti Kossuth tér, mert Kubatov Gábor futballhuligánjai szolgálatba helyeznék magukat, és Toroczkai bűnelkövetőivel kiegészülve, tennék a dolgukat – ahogyan az tőlük elvárható.” Ezt írtuk a cikkünk elején, majd az írás végén mindezt megismételtük: „Ha egy baloldali kormány a tizedét elkövetné annak a sok hibának, felelőtlenségnek és bűnnek, amit Orbán Viktor és kormánya megengedett magának, Kubatov Gábor már rég mozgósítaná futballhuligánokból verbuvált, nemzeti érzelműnek hazudott szabadcsapatait és földig rombolnák Magyarországot.”

A Hírklikk cikkének ez a két bekezdése verte ki a biztosítékot Kubatov Gábornál, aki a Fidesz egyik alelnöke, nem mellesleg, a Ferencvárosi Torna Club elnöke. Kubatov feljelentette a cikk szerzőjét becsületsértésért, ám a feljelentést – a felek személyes meghallgatása után – a Budai Központi Kerületi Bíróság elutasította, a büntetőeljárást megszüntette. Kubatov és ügyvédje fellebbeztek, ám a Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság eljárást megszüntető végzését helybenhagyta. Indoklásukban a többi között arra hivatkoztak, hogy bár a cikk Kubatovval és a futballhuligánokkal kapcsolatban helyenként durva szóhasználattal élt, ez a szóhasználat azonban nem Kubatov Gábor személyének, hanem az általa betöltött posztnak szólt. (Jelesül annak, hogy ő az FTC elnöke). Az indoklásban azt is megemlítették, hogy Kubatov közszereplő, akinek több és erősebb kritikát kell eltűrnie, mint az átlagembereknek.

Azt hittük, hogy itt vége a történetnek. Ám Kubatov polgári peres eljárást kezdeményezett – ezúttal a Hírklikk kiadója ellen. A Fidesz alelnöke, aki az FTC elnöke is egyben, azt sérelmezte, hogy őt összefüggésbe hoztuk a futballhuligánokkal, az embereket több alkalommal is megrémisztő kopaszokkal. Állítása szerint, neki nincs köze a kopaszokhoz, a futballhuligánokhoz. Ezt azonban a Pécsi Törvényszék előtt folyamatban lévő polgári perben a Hirklikk kiadója mint alperes vitatja és több mint tíz olyan tanú meghallgatását indítványozta, akik 2016 február 23-án Nyakó Istvánt akadályozták az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában a Nemzeti Választási Iroda épületében; tudtuk meg Litresits András ügyvédtől.

Az internet sem felejt. Az Amerikai Népszava 2013-ban a Fradimob portál nyomán cikket írt Szabó Ferencről, akit Szőke Feriként ismerhet a nem túlságosan úri közönség.

A Fradimob portál nyomán írott Kubatov kedvenc gyilkosa című cikk szerint Szabó ott volt a híres 2-es szektor alakulásakor, „fiatal volt és vékony, de verekedésre mindig kapható. A csoport legismertebb vezetője Hypos Feri volt. Hypos mellett a csoport másik ismert arca Sziszi”, azaz Szilágyi György, aki ma jobbikos képviselő. Ezzel a csoporttal járt meccsekre Kubatov Gábor autószerelő is.”

Szabó ámokfutását a börtön szakította félbe. Az egykori híradások szerint a „büntetett előéletű, pénzbehajtással és kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó férfiak az őket többször is becsapó főnöküket ölték meg”. Ketten életfogytig tartó, ketten pedig összesen 21 évnyi börtönbüntetést kaptak. Szabó 14 évet kapott, amiből tíz és fél év után feltételesen szabadult. Szabadulása után a Fradi Security tagja lett, több felvételen is a Fradi Security egyenruhájában látható. Ezt csak akkor tehetné, ha mint biztonsági őr dolgozna a cégnél. Priuszos múlttal ez persze nem lehetséges, ezért találtak számára egy új titulust: „szurkolói koordinátor”.

Az Amerikai Népszava cikke a Fradimob nyomán megállapította, hogy „Kubatov ismeri Szabó múltját is, hiszen őt is megtámadta, de Szabó azt mondta, hogy ezt ők megbeszélték, és azóta család-baráti a viszony közöttük”.

Ez az Amerikai Népszava 2013-as cikke a két férfi, a szurkolói koordinátor és az FTC elnökének barátságáról. 2018. márciusában a 24.hu a HírTV Riasztás című műsorát interpretálja, ahol az FTC egykori szurkolói koordinátora maga beszél arról, hogy Kubatov Gábor régi családi barát volt, sokszor ebédelt náluk a ’90-es években. A kettes szektorba együtt jártak meccsre, gyakran vitte autóit Kubatov műhelyébe, nagyon jó volt a viszonyuk.

A Riasztás riporterének összekötő szövege szerint az ultrák kaptak utasítást arra is, hogy a fizikailag akadályozzák a szocialista Nyakó Istvánt, hogy elsőként vigye az időbélyegzőhöz a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezést

Mint írtuk, Szabó a gyilkosságért tíz és fél évet ült, s mire kiszabadult a Fradit átvette Kubatov, akit megkeresett, hogy szívesen lenne biztonsági főnök. Hivatalosan, büntetett előélete miatt, nem lehetett biztonsági főnök, de neki  találták ki az új pozíciót, a szurkolói koordinátorét. A 24.hu beszámolója szerint ő irányította a kettes szektort, a balhés B-közepet, amely egy idő után 200-300 fősre duzzadt, és végigverte Európát.”

Ezek Szabó Ferenc, vagy ahogyan az alvilágban ismerték, Szőke Feri szavai, amelyek nem arról tanúskodnak, hogy Kubatovnak ne lett volna kötődése a kettes szektor néven ismert futballhuligánokhoz. Persze, nem szavatolhatjuk a Szabó által elmondottak igazságtartalmát, mert nem voltunk jelen a kettes szektor kemény magjának botrányos megmozdulásainál, s ugyancsak nem voltunk ott, amikor Szabó, a futballhuligánok vezére, állítása szerint gyakorta Kubatov Gáboréknál ebédelt. Mindezek a sajtóban már korábban megjelentek, ám nem tudunk arról, hogy Kubatov Gábor kifogásolta volna a rá nem feltétlenül hízelgőnek mondható állításokat.

Mindebből az is következik, hogy Kubatov Gábornak valójában nem az általunk írottakkal van baja, hanem a Szabó által a HírTV Riasztás című műsorában elmondottakkal. Náluk kellene állítólagos igazát keresnie, s nem a Hírklikkel, illetve annak szerzőjével és kiadójával szemben, akik a korábban nem kifogásolt sajtóhíreket csak megismételte, illetve egy véleménycikkben az eddig nem vitatott tények és cikkek alapján logikus következtetésként használta a „Kubatov Gábor futballhuligánjai” fordulatot.