Kitiltaná a parlamentből az ellenzéket a Fidesz

HírKlikk 2019. november 13. 12:24 2019. nov. 13. 12:24

Az Index szúrta ki Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő Facebook-posztját, amely szerint fideszes képviselők módosítót nyújtottak be az Országgyűlés működéséről szóló törvényhez, ebben tovább szigorítanák a parlamenti rendet, emelnék a képviselőkkel szembeni büntetési tételeket.

A törvényjavaslat alapján a képviselőktől a házelnök akár 6 hónapnyi fizetést is elvonhat, amennyiben a képviselő fizikai erőszakot alkalmaz, vagy az ülés, a vita, illetve a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza.

A házelnök a fizikai erőszaknál akár 60 naptári napra is kitilthatja a képviselőt a parlamentből, de 30 napra azt a képviselőt is kitilthatja, aki az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza. Ha a kizárt képviselő az ülést vezető elnök ülésterem elhagyására irányuló felszólításának nem tesz eleget, az ülést vezető elnök a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el, ami a képviselői irodaház épületére is vonatkozik.

A kitiltott képviselő a fizikai akadályoztatás miatt szavazati jogát egy másik képviselőnek adhatná át, titkos szavazás esetében pedig a házelnök által kijelölt helyiségben gyakorolhatná a szavazati jogát.

A tiszteletdíj-csökkentésnél van egy duplázó is a törvényben. Amennyiben a képviselő az ülést levezető elnök, vagy házelnök által elrendelt kitiltásnak nem tesz eleget, és nem hagyja el az üléstermet, akkor a tiszteletdíj-csökkentés felső határa a kétszeresére emelkedik, tehát akár 12 havi, fizetését is elvehetik.

Forrás: Index