Kivonult a pécsi Fidesz az önkormányzatokat sújtó kormányzati elvonások elleni szavazásról

HírKlikk 2020. június 24. 12:44 2020. jún. 24. 12:44

A helyi Fidesz-frakció nélkül szavazta meg a kedden ülésező közgyűlés azt a nyilatkozatot, amelyben tiltakoznak az önkormányzatokat sújtó kormányzati döntések ellen: a kormánypárti képviselők inkább a pártfegyelmet, semmint a helyi lakosok érdekét választották.

A pecsistop.hu beszámolója szerint, a nyilatkozatot Sajgó György, a Mindenki Pécsért-Momentum frakciójának vezetője terjesztette a testület elé. Ez többek között azt mondja ki, hogy az önkormányzatokra a járvány elleni védekezésben kiemelt szerep hárul. A szöveg szerint, a települések eddig megfeszített munkában végezték a feladataikat, miközben a kormánytól nemhogy támogatást nem kaptak, hanem már idén is forrásokat vont el az önkormányzatoktól.

Megemlíti azt is, hogy a jövő évi költségvetési javaslat az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásának nevezett adónemet csaknem négyszeresére emeli 2021-re, továbbá azt is, hogy az elvont gépjárműadó-bevétel, amely Pécs esetén idén 480 millió forintos kiesést jelent, jövőre is a központi költségvetésbe folyik.

Emlékeztet a parkolás ingyenessé tételére is, amely a szöveg szerint „nem járványügyi intézkedés volt, hanem egy újabb támadás az önkormányzatiság ellen". Megjegyezte azt is, hogy Pécsnek 2020 végéig 8,54 milliárd forint állami hitelt kellene visszafizetnie az előző, fideszes városvezetés ténykedése nyomán.

Forrás: pecsistop.hu