Kocsis Máté: az emberek igazságérzetét sértő „börtönbiznisz" is téma volt a frakcióülésen

HírKlikk 2020. február 13. 18:15 2020. feb. 13. 18:15

A Fidesz-KDNP támogatni fogja a feltételes szabadlábra bocsátás szigorítására és a „börtönbiznisz" felszámolására vonatkozó igazságügyi minisztériumi előterjesztéseket, amelyek a tavaszi ülésszakban kerülnek majd az Országgyűlés elé – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön, Balatonfüreden, a kormánypártok kihelyezett frakcióülését követő sajtótájékoztatón.

A politikus azt a célt fogalmazta meg, hogy aki más életére tör, azt még jó magaviselet esetén se lehessen feltételesen szabadlábra bocsátani. Hozzátartozók sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében pedig a feltételes szabadlábra bocsátás feltétele lesz a pártfogó felügyelet intézménye. Kezdeményezik továbbá a bírói joggyakorlat felülvizsgálatát a gyermekelhelyezésre, a szülői felügyeletre és kapcsolattartásra vonatkozóan – tájékoztatott, hozzátéve: abban is egyetértés volt, hogy meg kell erősíteni a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését.

„A cél az tehát, hogy a bűnelkövetők szigorú büntetést kapjanak, ez alól ne tudjanak kibújni", a bajba jutottak – különösen a gyermekek – pedig minél szélesebb körű védelemben részesüljenek – mondta Kocsis Máté.

A közelmúlt-beli győri gyermekgyilkosság ügyében megjegyezte: ha a bíróság nem a legenyhébb büntetést szabta volna ki a korábban elkövetett bűncselekmény miatt, akkor az elkövető még ma is börtönben lenne, a gyermekek pedig életben volnának.

A frakcióvezető úgy folytatta: az emberek igazságérzetét szintén sértő „börtönbiznisz" is téma volt a frakcióülésen. Szavai szerint, egy milliárdos üzletágról van szó, a fogvatartottak – köztük gyilkosok, rablók, csalók – ügyvédek segítségével sok százmillió forintot perelnek ki az államtól, rossz börtönkörülményekre hivatkozva.

Példaként említette, hogy az olaszliszkai lincselőknek öt, illetve hat millió forintot ítéltek meg, a battonyai rém két millió forintot, a Burka család pedig 45 milliót kapott, de Magda Marinko is több millió forintra számít – sorolta.

A „bizniszre ráépültek a dörzsölt ügyvédek és a Soros-hálózat tagjai", például a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Helsinki Bizottság – mondta, megemlítve, hogy 2017-2019 között 8,6 milliárd forintot fizetett ki az állam ilyen címen. A kifizetések 61 százaléka ügyvédi számlákra érkezett, az ügyvédek pedig 15-40 százalékos sikerdíjjal dolgoznak – tette hozzá Kocsis Máté, aki az ügyvédek közül megnevezte Magyar Györgyöt, „aki a balliberális ellenzék egyik ikonikus alakja" és Karsai Dánielt, a Helsinki Bizottság és a TASZ ügyvédjét.

Kijelentette: a bűnözőknek nem jutalomra, hanem büntetésre van szükségük a börtönben.

Kocsis Máté közölte: a balatonfüredi frakcióülésen felszólalt Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök, majd tájékoztatást adott a képviselőknek – mások mellett – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koronavírus témájában, Varga Judit igazságügyi miniszter az igazságügyi törvénycsomagról, Gyopáros Alpár kormánybiztos a Magyar falu programról, Horváth László miniszterelnöki megbízott pedig a gyöngyöspatai iskolaügyről.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a kereszténydemokratáknak fontos témák közül a tájékoztatón kiemelte a teremtésvédelmet, amely szavai szerint magában foglalja a klíma-, a természet- és a környezetvédelmet, valamint a fenntartható fejlődést. A teremtésvédelem kétezer éves szemlélet és magatartás, amely a teremtett világ rendjéhez való alkalmazkodást jelenti – fogalmazott, hozzátéve, hogy a probléma keletkezése és megoldása is egyértelműen az emberben kereshető.

A feltételes szabadságra bocsátás kérdésében Harrach Péter azt mondta: nem helyes, ha a társadalmi normák megszegését enyhe ítéletekkel erősítik meg.

A KDNP frakcióvezetője támogatásukról biztosította a szakképzés átalakítását, az egészségügyi béremeléseket és felújításokat, valamint a nemzetközi humanitárius akciókat szervező államtitkárság munkáját, amelynek alapelve, hogy a problémákat nem idehozza, hanem helyben kezeli.

Azt is közölte, hogy a KDNP mindaddig marad az Európai Néppárt tagja, amíg nem történik a pártcsaládban olyan irányváltás, amely már vállalhatatlan.

A sajtótájékoztatón a kérdések között szó volt a gyöngyöspatai iskolaügyről, amellyel kapcsolatban Kocsis Máté megerősítette: azt támogatják, hogy a szegregáció miatt megítélt kártérítést ne pénzben teljesítsék, hanem helyette azzal egyező összegben képzést kapjanak a gyermekek.

A frakcióülésen szóba került „a Botka-féle szegedi önkormányzathoz kötődő korrupciós ügy" is, amely 1990 óta a legbrutálisabb korrupciós ügy, amely nyilvánosságot látott a bíróságok életében – mondta a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint a bírósági hivatali vizsgálat eredményétől függ, szükséges-e jogszabály-módosítás.

Azzal kapcsolatban, hogy szerdán egy ismeretlen rálőtt a DK újbudai irodájára, a politikus azt mondta: az erőszak minden formáját elutasítják, és elvárják a hatóságoktól, hogy vizsgálják ki az ügyet. Megjegyezte, „nekünk fix alibink van", a kormánypártok ugyanis Balatonfüreden üléseztek.

Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek arról a javaslatáról, amely szerint a politikusok családtagjainak vagyonosodását is vizsgálni kellene, Kocsis Máté úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc nem tud elszámolni vagyoni helyzetével, és ahelyett, hogy csendben maradna vagy megkísérelné tisztázni vagyoni állapotát, figyelemelterelésnek kitalálja ezt a javaslatot.

Forrás: MTI/Hírklikk