Kökény: jelenleg nem vállalnám, hogy beadjam a kínai vakcinát

NVZS 2021. február 15. 16:52 2021. feb. 15. 16:52

„Ha háziorvos lennék, a most rendelkezése álló szakmai információk alapján nem vállalnám, hogy beadjam a kínai Sinopharm vakcinát” – mondta Kökény Mihály. Azonban egyelőre nem akut a dilemma, miután „legkorábban március közepén kerülhet szóba, hogy megkezdik vele a lakosság oltását”. „Rendkívül kártékony politikai motivációból ilyen mértékig felülírni a szakmai megfontolásokat, ez hiteltelenné teszi a magyar gyógyszerhatóságot is” – jegyezte meg a korábbi egészségügyi miniszter azzal kapcsolatban, ahogy a kormány erőlteti a kínai vakcinát. A feltevésre, hogy esetleg a Sinompharmot elutasítókat akarja utóbb a kormány bűnbakká tenni a járvány elleni küzdelem kudarcáért, Kökény lakonikusan annyit válaszolt, „Az ember már semmit nem tud kizárni, a terelő kormánykommunikáció szerint mindenki hibás, csak a kormány és annak a vezére bölcs”.

Ma éjjel megjelent Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán az „örömhír”: elindult a magyar állam repülőgépe a kínai Sinopharm vakcina első szállítmányáért Pekingbe. A közlés szerint a pekingi érkezést követően, 550 ezer adagnyi vakcinát pakolnak a gépre. Ez 275 ezer ember beoltására elegendő.

Messze nincs kétharmada Orbánnak

Azt ugye tudjuk, hogy Orbán Viktor odavan a kínai oltóanyagért, hiszen – mint a szokásos kora reggeli, Kossuth Rádiónak adott, interjúnak mondott szózatában – közölte: „én megvárom egyébként a kínai vakcinát, én abban bízom a legjobban... Én úgy vagyok vele, hogy ezt a vírust a kínaiak ismerik legrégebb óta, ezért abból indulok ki, hogy valószínűleg ők is tudják róla a legtöbbet, úgyhogy én megvárom a soromat, és ha választhatok majd, akkor kínai vakcinát kérek.”

A magyarok nagy része azonban nem várja a kínai vakcinát. A Publicus Intézet felmérése szerint csak a lakosság 59 százaléka lenne hajlandó beoltatni magát, ha választhatna oltóanyagot, ám közülük is csak 27 százalék fogadná el a kínait. Lefordítva: a teljes lakosságnak legfeljebb csak a 14 százaléka, 1,6 millió ember nem utasítja el a kínai vakcinát – közel 8,2 millió pedig igen. Tehát Orbán győzködése ellenére, a Fidesz-szavazók durván 40 százalékuk szembemegy a vezérrel.

Még ennél is nagyobb ellenállást tükröz a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett felmérés: a megkérdezetteknek csak 38 százaléka állítja, hogy beoltatja magát, 28 százalék pedig talán.

A KSH nem tért ki a vakcina-preferenciákra, arra egy oltáspárti Facebook-csoport kérdezett rá – ahogy arról Kunetz Zsombor beszámol. A „Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó nyílt Facebook csoport” hangsúlyozottan nem reprezentatív kutatásának eredménye szerint a kínai vakcinát csak a válaszadók 10,9 százaléka fogadná el.

Visszatartják az érdemi információkat, adatokat

Kinek van, lehet igaza ebben az ügyben, a kínai oltást elfogadóknak vagy az azt elutasítóknak? – Nem könnyű ennek megválaszolása. Kökény Mihály volt egészségügyi minisztertől, az Egészségügy Világszervezet (WHO) tanácsadójától kértünk segítséget az Európai Unióban nem, de a magyar hatóságok által már engedélyezett kínai Sinopharm vakcina kapcsán.

„Eddig is elég következetesen mondtam: csak bizonyítékokkal alátámasztott módon hatékonynak és biztonságosan ítélt vakcinát lehet beadni” – szögezte le a szakértő, aki szerint az EU által ezidáig még el nem fogadott orosz vakcina esetében más helyet. „Van ugyan egy érthetetlen szkanderezés az EMA és az oroszok között az engedélyeztetés kapcsán”, de a Szputnyik V esetében mégis más a helyzet, mint a Sinopharmnál. Az oroszról a nemzetközi szaksajtóban meggyőző és tudományos közléseknek megfelelő publikációk jelentek már meg, kitérve annak hatékonyságára és biztonságosságára, és sokkal többet lehet arról tudni, kinek, hogyan lehet beadni – magyarázza a szakember.

Szemben az orosz vakcinával, amit a magyar gyógyszerhatóság még olyan feltételek mellett engedélyezett, hogy valamilyen vizsgálatot azért csak lefolytatott vele, a Sinopharm esetében semmilyen hazai vizsgálat nem folyt – sorolta a tényeket Kökény. A január végén megjelent kormányrendelet pedig elérte, hogy elég legyen, ha más – minimum egy uniós vagy tagjelölt országban – alkalmazzák, s a magyar külügyminiszter (!) igazolja, hogy egymillió embernek már beadták.

„Rendes magyar, nota bene európai vizsgálat nem volt” – emlékeztetett Kökény, aki szerint továbbra is kevés az információ az oltóanyagról, nem tudni, hogy komoly hatás, vagy mellékhatás jelentkezett-e a beoltottaknál, s nem ismertek a hatékonysági vizsgálatok eredményei sem. Azaz, nem tudni, hogy a Sinopharm biztosítja-e a kívánatos mértékű védettséget a beoltottakban.

Titkolóznak a kínaiak

Azt látjuk, hogy rendkívül szegényes a dokumentáció és a rendelkezésre bocsátott adatsor, a kínaiak kevés adatot, információt adtak a partnerországok rendelkezésére – még az oroszokkal összehasonlítva is – hangsúlyozta a szakember, emlékeztetve arra is, hogy a WHO tényfelderítő munkáját elképesztő mértékben akadályozták a kínai hatóságok: nem engedtek hozzáférést a szükséges eredeti adatokhoz, csak a kínai szakemberek és tisztviselők összefoglalóját mutatták meg. „A korábbi titkolózást folytatva, a vírus eredetét s a járvány kitörését vizsgáló nemzetközi bizottság sem tudott megnyugtató eredményre jutni, s bár jelentés még nincs, de a WHO főigazgatója azt nyilatkozta, hogy a járvány keletkezését illetően semmilyen eredmény nem zárható ki” – idézte fel Kökény Mihály.

Orbánék motivációi kitalálhatók

Az is nagyon rossz, a bizalmat nem éppen növelő hír Kökény szerint, hogy „ilyen hihetetlen buzgalommal erőlteti a kormány, s annak háttéremberei a kínai oltóanyagot – én a hazai szakma részéről meggyőző szakmai véleményt nem olvastam.”

S hogy mi lehet a magyar kormány motivációja ebben az egész kínai vakcina-ügyben? – merült fel a kérdés. „Nehéz megmondani, hogy milyen politikai és üzleti megfontolásai vannak  kormánynak, de az biztos, hogy vannak” – reagált Kökény. Miután a kínaiak számára fontos a presztízs és amiatt is, hogy megtörjék az uniós védőoltási stratégiát, elképzelhető, hogy nagyon kedvező, a magyar kormány számára vonzó konstrukciót dolgoztak ki. Orbán számára pedig azért fontos ez az egész, mert azt próbálja általa demonstrálni, hogy jobbak vagyunk az uniónál. „Az unióba vetett bizalmat is próbálják rongálni, de ezzel egyidejűleg az oltások elfogadását is rontják” – hívta fel a figyelmet egy további veszélyre Kökény.

Bűnbakká tennék a lakosokat?

Nem lehetséges, hogy igaza van Kunetz Zsombornak, aki szerint a kormány „a politikai felelősséget megpróbálja a saját bénázása miatt a társadalomra hárítani, azzal, hogy kérem, önök nem akarták... Miközben pusztán arról lenne csak szó, hogy olyan oltóanyagot kíván mindenki magának, amelyről megbízható, tudományos és európai megközelítéssel is értékelhető információk állnak rendelkezésre.” 

„Rendkívül kártékony politikai motivációból ilyen mértékig felülírni a szakmai megfontolásokat, merthogy mindeközben hiteltelenné tették a magyar gyógyszerhatóságot is, miután a Nemzeti Népegészségügyi központ, a tiszti orvos, stb. már régen leértékelődött” – szögezte le Kökény Mihály,

Ön beadná?

Beadná vagy sem? – kérdeztük tőle. A válasza: „a fentiek miatt orvosként nem nagyon tudom jó szívvel azt tanácsolni, hogy adják be”.  Kérdés, megtagadhatja-e egy gyakorló orvos a vakcina beadását? – merült ugyanakkor fel. Kökény szerint, ha döntési helyzetbe kerülnek, akkor igenis megtagadhatják. De ez szerinte még odébb van, legkorábban március közepére kerülhet szóba, hogy elkezdenek oltani a Sinopharm-mal.

Ugyanis a szállítmányt a beérkezése után – a hírek szerint – elküldik a Nemzeti Népegészségügyi Központba, az mintákat vesz, s bevizsgálja, hogy az ampullákban van-e valami toxikus anyag, szennyezés, stb. A mintavétel és az elemzés  több hetet is igénybe vehet, és annak birtokában adnak majd ki valamilyen alkalmazási dokumentumot. Addig nem merül fel, hogy elkezdik az oltást vele.

„Komoly dilemma elé állíthatja az orvosokat, ha addig nem születik megfelelő és szakmailag meggyőző válasz azokra a bizonytalanságokra, amelyek miatt joggal vannak fenntartásaik” – szögezte le Kökény. Aki végül hozzátette, „Ha én háziorvos lennék, a most rendelkezése álló szakmai információk alapján nem vállalnám az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával. S ismerve a szakmai szervezetek álláspontját, abban is biztos vagyok, hogy a MOK is így gondolkodik”.