Kökény Mihály: azért az egészség mégsem politikai játékszer!

Millei Ilona 2021. január 28. 18:25 2021. jan. 28. 18:25

Ma a Magyar Közlönyben megjelent és holnap hatályba is lép az a kormányrendelet, amelyben a szakembereket átlépve, Magyarország európai uniós tagországként saját hatáskörben engedélyt ad egy kínai vakcinának, a Sinopharm készítményének. Kökény Mihály szerint mindezt azért, hogy Orbán Viktor megmutassa Európának, hogy igenis mi leszünk az elsők, az ország elé pedig bűnbakként állítsa az Európai Uniót. Pedig nem csak a brüsszeli bizottság, de minden tagállam, így Magyarország szakértői is, részt vettek a különböző elosztási és vakcinalekötési tárgyalásokon. A volt egészségügyi miniszter a magyar engedélyezést rendkívül botrányosnak és veszélyesnek tartja, mert nem tudni, hogy egyáltalán milyen következményei lehetnek és lesznek még. Azt mondja, azért az egészség mégsem politikai játékszer!

– Mit jelent ez a kínai vakcinaengedélyezés?

– Az én olvasatomban egyértelműen átlép a kormány az eddigi engedélyeztetésen. Átlép az egyébként lojálisnak tűnő Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézeten. Nyilván az a cél, hogy így hozzanak be kínai oltóanyagokat. Már az orosz vakcinaengedélyezés kapcsán is a vészhelyzeti engedélyezés után kiderült, hogy eléggé hiányos dokumentációk alapján, bizonyos szakértői kétségek figyelmen kívül hagyásával adták ki ezt az engedélyt – nyilván politikai beavatkozásra. Aztán utólag magyarázkodtak. Az már nyilvánvalóvá vált, hogy a politikai lojalitás – de nevezhetjük szervilizmusnak is – felülírta az intézmény függetlenségét, komoly hitelességi válságba került. Ezek után a kormány a kínai üzletet nem akarta veszélyeztetni, félresöpörte az OGYÉI-t, és megjelentett egy furmányosan fogalmazott, rövid rendeletet, amely világossá teszi, hogy ezentúl az engedélyezéshez  magyar szakemberek jóváhagyása sem kell, nemhogy európai uniósoké. Elég az, hogy legalább három országban már engedélyt kapott a vakcina, ezek közül az egyiknek EU tagnak, vagy tagjelöltnek kell lennie  – Szerbia, amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón véletlenül Dániának olvasott, amit aztán helyesbítettek is, hogy ő Szerbiára gondolt – és bárhol a világon beoltottak vele 1 millió embert. Ha ez a két feltétel megvan, akkor az engedélyt a gyógyszerészeti államigazgatási szerv egyszerűen kiadja.

– Melyik ez a szerv?

– Az Emmi és egyes feladatok tekintetében az OGYÉI is eljárhat. Tehát akkor az OGYÉI engedélyezi, nincs már ilyen vagy olyan vizsgálat, ha alkalmazzák a meghatározott országokban – EU -s országban tagjelöltben, vagy Angliában – és legalább 1 millió személyt beoltottak, az engedélyt kiadják rá. 

– Azt, hogy a felsorolt feltételek megvannak-e, ki ellenőrzi?

– A feltétel teljesülését a külpolitikáért felelős miniszter állapítja meg. Elképesztő, hogy itt ki mindenki nem lett már vakcinaszakértő. De van itt még egy gyöngyszem, az OGYÉI az engedélyt az adott államban – mondjuk Szerbiában – kiadott engedély elismerése útján is kiadhatja. Egyszerűen honosítja a szerb engedélyt. 

– Átlépték a szakembereket?

– Teljesen egyértelműen átlépték a szakembereket. Ahogy nyilvánosságra került a szakértők értetlenkedése, jogos kifogása, többek lemondása – félresöpörték őket. 

– Mire hivatkozik a kormány?

– A különös méltánylást érdemlő betegellátási érdekből a koronavírus feltételezett vagy igazolt terjedésének megakadályozása érdekében az állami egészségügyi tartalék kezelésért felelő szerv kérelmére.

– Mi volt a cél? 

– Az, hogy Orbán Viktor megmutassa Európának, hogy igenis mi leszünk itt az elsők, majd hatalmas tempóban jön a kínai vakcina, és akkor olthatunk. Ja, hogy ez kockázatokkal jár? Nincsenek meg teljes körben a vizsgálatok? Az most nem érdekes. 

– Mi erről az ön véleménye?

– Az, hogy ez elég felelőtlen kockáztatás. Hogy aztán ezt az emberek hogyan fogadják el, mit szól ehhez a Magyar Orvosi Kamara, a magyar orvosoknak ajánlja-e, hogy egy ilyen módon forgalomba hozott vakcinát beadjanak az embereknek, ezek olyan kérdések, amikre én nem tudom a választ. Mindenesetre a kormány lépése példátlan! Itt arról van szó, hogy ha ezt a rendeletet alkalmazzák, akkor a hatékonyságot, az egészségügyi kockázatokat a hatóságok már nem is vizsgálják. Még annyi kontroll talán marad, hogy a beérkező szállítmányokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvileg megvizsgálja, hogy mit tartalmaznak. 

– Volt ilyenre példa a nemzetközi gyakorlatban?

– Azt hiszem, hogy példátlan a nemzetközi gyakorlatban, és az én ismereteim szerint az Európai Unióban egészen biztos, hogy az. 

– És mit fog szólni ehhez az EU?

– Ez jó kérdés. Magyarország már sok helyen és sok területen igyekezett eltérni az uniós szabályoktól, megállapodásoktól. Orbán Viktor elsősorban az ország számára azt akarja bebizonyítani, hogy a bűnbak az unió. Pedig nem csak a brüsszeli bizottság, de minden tagállam, így Magyarország szakértői is, részt vettek a különböző elosztási és vakcinalekötési tárgyalásokon. Mindenki mindent tudott. Nem igaz, hogy Magyarország nem tudta azt, hogy miként vannak a különböző elosztási szabályok. Az kétségtelen, hogy most a gyártók egy része ilyen-olyan okokból lassítja a szállításokat, amit az unió nagyon nehezen fogad el, tiltakozik. Van egy vita. Orbán ezt egész egyszerűen megkerüli. Szerintem ő most azt akarja bebizonyítani, hogy lám, ez a Brüsszel semmire nem jó, mert még ezt sem tudja megoldani, és amíg ezek itt veszekednek én majd szépen megoldom, mert leboltoltam a kínaiakkal. Engem nem érdekel mindenféle ilyen-olyan engedélyezés, az majd bejön, és a kínai vakcinát a magyarok szépen megkapják.

 – És lesz hozzá a magyar embereknek bizalmuk?

– Az kérdés, mert már a korábbi információk alapján is elenyésző számban szavaztak bizalmat a kínai Sinopharm vakcinának. Nem azért, mert az előállítási elv kétségtelenül nem a legkorszerűbb, de annyi bizonytalanság van még ezen kívül is. Nem kértek semmiféle uniós engedélyt, a dokumentáció nem hozzáférhető. Jó, használják arab országokban, használják a törökök, a szerbek is már egy csomó embert beoltottak vele, de, hát azért az orvoslásnak egy alaptétele, hogy azt fogadom el alkalmazandó szerként, amelynél bizonyítékok vannak a megfelelő hatásosságra és megbízhatóságra, és arra, hogy a legkülönbözőbb lakosságcsoportokban, életkori csoportokban és betegcsoportokban kipróbálták. De a kínai vakcina esetében nincsenek meg erről az információk! Hiányos a dokumentáció. Orvosi gondolkodásban van olyan, hogy adott szituációban, egy ember esetén azt kell mérlegelni, hogy egy adott beavatkozás elmaradása, vagy annak az elvégzése-e a nagyobb kockázat. Ehhez azonban orvosi tudás kell. De, hogy jön ahhoz egy önhitt politikai személyiség, a miniszterelnök, aki valamiféle bizonyítási kényszer hatása alatt bűnbakká akarja tenni az uniót?! Azért az egészség mégsem politikai játékszer! Itt egy olyan oltásról van szó, hogy nem tudjuk, milyen hatása lesz. Lehet, hogy nagyon kiváló vakcináról van szó, de akkor a kínaiak miért nem kérték ennek a nemzetközi minősítését? Miért nem adták be az Egyesült Államokban az ottani gyógyszerhatóságnak, ha már az Európai Unióban nem akarták? Nem adták be sehová, nyilván politikai okokból. Az emberek azért szeretnék tudni azt, hogyha van egy új oltás, akkor az hatékony és biztonságos-e. Az európai engedéllyel, a most használt Pfizer és Moderna vakcináknál világos, hogy biztonságos és hatékony szerek. Most mi akarunk egy új oltást, amiről nem tudjuk, hogy esetenként nem lesz-e még nagyobb baj belőle, mint amit az a betegség okoz, amit a vakcinával el akartunk kerülni. Az, hogy az operatív törzs tájékoztatóján Orbán Viktor január  15-én azt mondta, „Egyértelműen az hangzott el, hogy nincs ilyen kockázat.” De, hát kik mondták, kik vannak ott az operatív törzsben? A rendőrök mondták? A tiszti főorvos mondta?  És minek alapján mondta? Ezt nem ott kell eldönteni! Orbán azt is mondta, „Ami annál is inkább logikus, hiszen tízmillió szám oltják már saját népüket a kínaiak is.” 

– Csak azt nem mondta, hogy a fiatalokat, és nem az öregeket.

– Pontosan. Erről sincsen semmilyen információja. Úgyhogy én ezt rendkívül botrányosnak tartom, és őszintén szólva, tényleg nem tudom, hogy egy ilyenfajta magatartásnak egyáltalán milyen következményei lehetnek és lesznek még.

– Mit ajánl az embereknek, mit tegyenek?

– Felelősen, különösen ilyen körülmények között, az elmúlt napok történései alapján, csak azt tudom mondani, az Európai Unió által engedélyezett vakcinát vegyék föl.