Kökény Mihály: érthetetlen, hogy Magyarország miért nem szerzi be az új Covid elleni vakcinát

Millei Ilona 2023. november 9. 07:45 2023. nov. 9. 07:45

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közzétett egy jelentést arról, hogy az influenzával kapcsolatban beküldött minták háromnegyedében koronavírust mutattak ki. Vagyis a koronavírus ott van – mégpedig nagy számban – a légúti fertőzések mögött, akár az influenzavírussal együtt, akár külön is. Ezért sem érti Kökény Mihály, egykori egészségügyi miniszter, hogy Magyarország miért nem vásárolt az Európai Unióban már jóváhagyott, az új variánsok ellen is nagyobb védelmet nyújtó vakcinából. Szerinte most is, ahogy már annyiszor, a hatalmi politikai szempontok írják fölül a szakmát.

Mit tudunk a Covid-fertőzés jelenlegi állapotáról, mennyire támadó kedvű a vírus?

A Covid világszerte támad. Rengeteg új megbetegedés van. Bár nagyon fertőzőképes, de általában fiatal, más kockázati tényezővel nem, vagy csak mérsékelten sújtott embereknél nem okoz súlyosabb bajt. Az idősebb embereknél, a cukorbetegeknél, elhízottaknál, immunhiányos betegségben szenvedőknél persze nagyobb a kockázat. Mindenütt, így Magyarországon is nagyon sok fertőzés van. Azt, hogy pontosan mennyi, elég nehéz megismerni, mert az adatszolgáltatás már régóta meglehetősen hiányos. Gyakorlatilag a tesztelések nem jelentéskötelezettek, a Covid-fertőzéseket nem tartják nyilván. Csak arról van valami kép, ha nem gyorsteszttel, hanem valamilyen egészségügyi intézményben, vagy külön járványügyi szolgálatba bevont háziorvosoknál történik a tesztelés. Ebből van valamilyen mutatószám, ebből lehet némi pontatlanság árán valamilyen következtetést levonni. Azt viszont lehet tudni, hiszen a közelmúltban – bár eddig nem tette –, a Nemzeti Népegészségügyi Központ közzétett egy jelentést arról, hogy az influenzával kapcsolatban beküldött minták háromnegyedében koronavírust mutattak ki.  Ez azt jelenti, hogy igenis ott van a koronavírus, mégpedig igen nagy számban a légúti fertőzések mögött, akár az influenzavírussal együtt, akár külön is. Vagyis már lehet tudni, amit eddig csak sejtettünk, hisz' van arra mutató adat, hogy Magyarországon változatlanul mégis csak probléma a Covid. Ami azt indokolja, hogy oda kell erre figyelni, nem lehet félvállról venni a védekezést, amit a magyar társadalom már elfelejtett. 

Úgy tűnik, hogy a védőoltás körül is vannak zűrök, például nem lehet rá bejelentkezni, a háziorvos azt mondja, ő már nem ad be oltást, el kell menni egy oltópontra, ott vagy van oltás, vagy nincs, nem lehet előre fölhívni. Indokolt-e a Covid-oltások körüli jelenlegi zűrzavar?

Felkészületlen és felelőtlen az egészségügyi kormányzat, hogy nem veszi ezt komolyan. Azt, hogy nem akarja, vagy nem felkészült rá, nem tudom. Miközben egyre-másra látogatási tilalmakat, óvintézkedéseket vezetnek be különböző intézményekben. A mindennapos tapasztalat is az, hisz' mindenkinek az ismeretségi körében vannak légúti fertőzésben szenvedő emberek, akiknél a gyorsteszt koronavírust mutatott ki. Az Európai Unióban is van már jóváhagyott, új, az új variánsok ellen is nagyobb védelmet nyújtó vakcina, amiből Magyarország is részesedhet egy bizonyos kontingens erejéig, de valami oknál fogva nem vásároltuk meg. Senki nem tudja, ha hivatalosan engedélyezték az unió területén, akkor Magyarország miért nem szerez be belőle. Magyarországnak már nem kell újabb eljárás alá vonni az új vakcinát, hiszen az európai gyógyszerhatóság az engedélyt már megadta, és az nálunk is érvényes. 

Régi oltások még vannak?

Igen, és ezek bizonyos fokig adnak védelmet, meg emlékeztető oltásnak is jók, tehát nem felesleges a felvételére gondolni. De úgy tűnik, hogy ebből az új vakcinából nem kívánnak beszerezni. Én nem tudom, hogy mi van a háttérben.

A beszerzést kinek kellene kezdeményezni?

Nyilván a tisztifőorvosnak, az illetékes szerveknek, az egészségügyi kormányzatnak. De valahogy ezt elengedték. Az a döntés születhetett, békén hagyják a társadalmat, ezzel most nem hergelik az embereket. Mindenesetre, ahogy már annyiszor, most is isten tudja, milyen hatalmi politikai szempontok írják fölül a szakmai politikát. Én ugyan nem tartom a jelenleg funkcionáló egészségügyi államtitkárt alkalmasnak a feladat ellátására, de mégis csak orvos, mégis csak tanult járványtant, és nem feltételezem azt, hogy egy elérhető, biztonságos és hatékony vakcinát szándékosan késleltet. Nyilván valamiért nem kell a Covidról beszélni, az nem prioritás, nem kell vele foglalkozni. Lehet, hogy valahol azt mondták neki, hogy ez nem téma. Persze, ezek csak feltételezések. 

Hová vezet ez? 

Magyarországon amúgy sincs már nagy kultúrája annak, hogy az emberek odafigyelnek másokra. Láttuk azt a járvány éles időszakában is, amikor már nem volt kötelező, hogy maszkot hordjunk, kevesen tették meg. Az emberek nem figyelnek eléggé az alapvető higiénés szabályok betartására, és ez valahol szomorú dolog, de sajnos ezt lehet tapasztalni. Az egészségügyi műveltségnek amúgy sem magas színvonala az elmúlt években sok minden mással együtt átlagosan – tisztelet a kivételnek – jelentősen mérséklődött. És akkor még udvariasan fogalmaztam. 

Mit tanácsol, kik vegyék fel mindenáron a meglevő oltást? 

Az idősebbeknek mindenképp ajánlott. Az a minimum, hogy ők influenza ellen beoltatják magukat. Ez az oltás ingyenes is. Az idősebb korosztálynak feltétlenül ajánlom, hogy vegye fel. Az influenza kockázatát ez mindenképpen csökkenti. Magyarországon azért Pfizer, vagy Moderna vakcina valamennyi biztos van raktáron, oltópontokon. Nem tudom, hogy mennyi, mert erről sem közölnek adatokat, pedig ez is közérdekű adat. De, ha már nem terveznek ilyen kampányokat, ám valaki egyénileg elhatározza, hogy fölveszi az oltást, mert, mondjuk ajánlja neki a kezelőorvosa, akkor miért nem lehet azt elérhetővé tenni, hol teheti meg? Miért nincs ez megszervezve? Ha már a kormány nem tartja szükségesnek – érthetetlen okokból – legalább a veszélyeztetetteknek oltási kampányt kellene szervezni.