Kökény Mihály: már a PCR-teszttel is a fizetős magánszolgáltatás felé löki az állam a polgárait

HírKlikk 2022. április 26. 15:15 2022. ápr. 26. 15:15

Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón arra figyelmeztetett, hogy bár a koronavírus még nem tűnt el, de a járvány intenzitása csökkent. Jelezte, hogy a megbetegedések száma jelentős kilengéseket mutat, tehát a vírus továbbra is velünk van. Mindennek a hátteréről Kökény Mihály beszélt a Klikk FM Politikai Nagyító című adásában.

„Bár több, egymásnak ellentmondó kormányzati hír jelenik meg a témával kapcsolatban, én úgy érzem, hogy a kormány elengedte ezt a járványt” – mondta a volt egészségügyi miniszter. Tény, hogy visszaszorult a fertőzés egész Európában és nehezen megállapítható a valós veszélyeztetettség mértéke. Viszont az is tény, hogy rendkívül kevés a tesztelés az országban, ami nem segíti a tisztánlátást.

„Egy-két héttel ezelőtt derült ki, hogy új eljárásrendet írt elő a tiszti főorvos. Ebben az volt a leglényegesebb, hogy fertőzésgyanú esetén PCR-teszt mintavételére már a háziorvos sem hívhatja a mentőszolgálatot. Ezt már csak fizetős magánszolgáltatásban teheti meg, aki szükségét érzi.”

A potenciális veszélyhelyzetet csak mélyíti, hogy legalább kétmillió magyar állampolgár nem rendelkezik egyetlen oltással sem. Így a vírus továbbra is szabadon és kontrollálatlanul terjedhet, mutálódhat.

Az egészségügyi szakember szerint továbbra is ajánlott a harmadik, a veszélyeztetett rétegnél akár a negyedik oltás felvétele is. „A harmadik hat hónappal az előző oltás felvétele után javasolt, a negyedik oltással kapcsolatban még nincs kellő rálátás az optimális idő megtartására. Az viszont kijelenthető, hogy az idős emberek, illetve krónikus betegségben szenvedők körében az immunrendszer teljesítőképessége mérséklődik. Ebben az esetben erősen javallott a negyedik oltás felvétele.”

Hozzátette, hogy reménykeltő, kemény kutatómunka folyik a gyógyszeriparban és olyan vakcinák kerülhetnek forgalomba talán a közeljövőben, amik többféle koronavírus-variáns ellen is megfelelő védelmet nyújthatnak.

Az eltelt két év intenzív vizsgálatai ellenére, mégis meglepően keveset tudunk a koronavírus természetéről és működéséről. „Ennek többek között az is az oka, hogy a vírus folyamatosan változik és alkalmazkodó, képes újabb és újabb variánsokat létrehozni, megkerülni az immunrendszert. Az itthon létező védőoltások szerencsére hatékony védelmet tudnak nyújtani a fertőzéssel szemben, ezzel nincs baj. Viszont a világnak abban a részében – mint például Afrikában –, ahol nagyon kicsi, 15 százalék körüli az átoltottság mértéke, ez aggályosan csekély a megnyugtató védekezésre.”

Ráadásul a napokban arról lehetett olvasni, hogy Dél-Afrikában egy újabb, még nem pontosan azonosított vírusvariáns bukkant fel. Remélhetően ez sem okoz végzetes betegséget, de ezekre a mutánsokra kiemelten figyelni kell.

„Amennyiben a lakosság oltottsága jelentős eltérést mutat kontinensek vagy országok, de akár országon belüli térségek között, ezért változatlanul elengedhetetlen a védekezés, az oltás, a betartandó egyéni és közösségi egészségügyi szabályok” – nyilatkozta a Klikk FM műsorában Kökény Mihály egészségügyi szakpolitikus.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom