Kökény Mihály: nincs információ arról, hogy a brit vírus súlyosabb megbetegedést okozna

Millei Ilona 2020. december 21. 16:16 2020. dec. 21. 16:16

Miután Angliában a koronavírus új, az eddig ismertnél 70 százalékkal fertőzőbb változata jelent meg, Londonban és Délkelet-Angliában december 20-ától a legszigorúbb korlátozásokat léptették életbe egészen december 30-ig. Azért, hogy az új koronavírus-törzs behurcolását megakadályozzák a kontinensre, egyre több ország kormánya tiltja meg a szigetországból érkező gépek fogadását. A magyar kormány friss döntése szerint Magyarországra sem engednek be repülőket az Egyesült Királyságból. Kökény Mihály, volt egészségügyi minisztertől azt kérdeztük, mennyire veszélyes ez az új brit vírus. Szerinte szerencsére azon túl, hogy jóval fertőzőképesebb, egyelőre más információ nincs róla.

A volt egészségügyi miniszter elmondta, egyelőre nagyon kevés az információ az új mutánsvírusról. A szaksajtóban megtalálható cikkek alapján, a tulajdonságait tekintve az eddig ismerttől abban különbözik, hogy a terjedése és a fertőzőképessége sokkal nagyobb. Olyan információ azonban nincs, hogy más, vagy súlyosabb megbetegedést okozhat, vagy, hogy a hatására megnőne a halálozás mértéke. Sőt, olyan tudásunk sincs, hogy ez a vírus befolyásolná a védőoltás hatékonyságát, vagy, hogy új védőoltás kellene vele szemben. Szerencsére, azon túl, hogy fertőzőképesebb, más ellenőrzött információ nincs róla.

Kökény Mihály szerint nem igaz, hogy a mutánsvírus már szeptemberben megjelent Angliában, azt mondja, annyiféle dologról lehetett már hallani, beszéltek már más mutánsvírusokról is, de ilyen összeesküvés elméletek mindig vannak. Azt azonban nem gondolja, hogy egy olyan országban mint Anglia, ahol nem egy autokratikus rezsim uralkodik, ilyesmit titokban tartottak volna, vagy titokban lehetett volna tartani. A volt miniszter szerint már a járvány kitörésével kapcsolatban is sok mindent lehetett olvasni, ám végül ezek egyike sem igazolódott. Ezzel kapcsolatban egy többé-kevésbé meg is erősített információ van, az, hogy a Kínai Népköztársaságból az első jelentések késve érték el az Egészségügyi Világszervezetet (WHO). 

Mivel az angliai mutánsvírus fertőzőképessége jóval erősebb, sokan el akarják kerülni, hogy az elterjedjen az európai kontinensen is. Ezért megpróbálták lezárni az összeköttetést a szigetország és a többi európai ország között, leállították a kompokat, a légiközlekedést. Azt, hogy ez időben történt, vagy sem, egyelőre nem lehet megmondani, kevés még az idő ennek megítéléséhez. Az viszont valószínű, hogy azoknak a családoknak, akik Angliában dolgozó hozzátartozóikat várták volna haza, nagyon kellemetlen és tragikus. 

Beszélgetésünk idején – hétfőn reggel – még arról nem volt hír, hogy a Magyarországra induló légijáratok esetében itthon is életbe léptetnének bármiféle korlátozást. Azóta azonban már bebizonyosodott, hogy a magyar kormány úgy döntött, hazánkba sem engednek be repülőket az Egyesült Királyságból.

Kökény Mihály szerint egyelőre nagyon nehéz megítélni, hogy indokolt volt-e sok uniós és unión kívüli ország villámgyors döntése a légiközlekedés leállításáról. Az biztos, hogy ha többen fertőződnek meg, akkor nyilván többen is kerülhetnek kórházba, és ezek az országok ettől is tartanak. Már mindenki nagyon óvatos, nagyon szeretné ennek a járványnak a végét tudni. Sok helyen most indulnak el a védőoltások beadásával, van ahol már el is indultak vele, ezért ezeket az országokat is meg lehet érteni, de a volt egészségügyi miniszter ismételten leszögezi, azt, hogy ennek a vírusnak mi lesz a járványügyi hatása, még nem lehet megítélni. 

Magyarországon egyelőre tetőzik a járvány, ami abból látszik, hogy miközben a halálesetek száma nagy, a kórházban kezeltek, a lélegeztetőgépen levők száma napról-napra csökken. A december eleji csúcshoz képest van némi mérséklődés. Hogy ennek a mutáns vírusnak mi lenne a hatása nálunk? Kökény Mihály szerint a rendelkezésre álló kevés információ miatt ezt még nem lehet megmondani. De ha komolyan betartjuk az egyéni védekezés – maszkviselés, kézmosás, távolságtartás  - szabályait, akkor még az is elképzelhető, hogy a járványgörbénk alakulására nem lenne számottevő hatása.