Komjáthi Imre: a dolgozók életének és egészségének védelme legyen a legfontosabb!

HírKlikk 2024. június 19. 21:03 2024. jún. 19. 21:03

A dolgozók egészségének védelme nem fölösleges munkahelyi adminisztráció, legyen szó a megfelelő védőfelszerelésről vagy hőségriadóról, mindig a dolgozó védelmét kell szem előtt tartani – állt ki közleményében a dolgozók mellett Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke szerdán. Szerinte, ha mindezt a munkáltatók nem értik, akkor a mindenkori kormánynak kell a szükséges szabályozással és ellenőrzéssel fellépnie. 

A szocialista politikus kiemelte, hogy az MSZP támogatja a Magyar Szakszervezeti Szövetség azon javaslatát, amely hőségprotokoll kidolgozását sürgeti a munkahelyeken.

Az MSZP képviselője emlékeztetett, hogy már korábban is számos javaslatot nyújtottak be pártjával annak érdekében, hogy a kormány a magyar munkavállalókkal kössön végre stratégiai partnerséget, amelyben garantálják a dolgozók biztonságát és jogait. Kezdeményezték azt is, hogy ne kaphassanak se állami, se európai uniós támogatást olyan cégek, amelyek súlyosan megsértik a munkavédelmi és munkaügyi törvényeket, szabályokat. Mindezek ellenére, a fideszes kormányzat nem változtatott hozzáállásán.

Komjáthi Imre felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány jelentősen leépítette a munkások védelmét szolgáló rendszert: 2010-ben még 1047 munkavédelmi és munkaügyi ellenőr végezte a feladatát Magyarországon, ma ez a szám 300 főre csökkent, a kormánynak „köszönhetően”. Emellett a munkavédelmi szabályokat is felpuhították, ma már nem kötelező a munkavédelmi oktatás, elég a dolgozó kezébe adni az oktatási anyagot, továbbá a munkaegészségügyi és alkalmassági vizsgálatok sem kötelezők már. 

„A dolgozók egészségét meg kell óvni, legyen szó védőfelszerelésről vagy hőségriadóról, az élet védelmének elsődlegesnek kell lennie. Amennyiben a munkáltatók ezt nem értik meg, a kormánynak kell közbeavatkozni!” – zárta közleményét a szocialista társelnök.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom