Komjáthi Imre tűzbe merné tenni a kezét a józsefvárosi szocialista politikusokért

HírKlikk 2024. május 14. 08:00 2024. máj. 14. 08:00

Az MSZP első perctől kezdve mondta, hogy a választáson egy-egy ellen kell indulni, mi is értetlenül álltunk Pikó András döntése előtt, miközben hangsúlyoztuk, hogy ahol nem lehet eldönteni a polgármester személyét, ott legyen előválasztás – mondta a KlikkTV Heti Egyenleg–Ráadás című műsorában Komjáthi Imre az MSZP társelnöke a VIII. kerületben kialakult vitáról, amelynek végeredménye az lett, hogy a szocialista párt önállóan indít polgármester- és képviselőjelölteket június 9-én. „Evidencia, hogy a jó jelölt az, aki már megmérette magát, jó eredményeket ért el, folyamatosan dolgozik, ismerik az emberek, és amikor Pikó András azt mondta, hogy egyetlen MSZP-s indulhat, akkor nem olyan indokot hozott fel a többiek ellen, hogy nem dolgoznak vagy nincsenek ott.”

Tűzbe merném tenni a kezem Camara-Bereczki Ferencért vagy Czeglédi Ádámért, vagy Szili-Darók Ildikóért is, mert becsületes, tisztességes, jól dolgozó képviselők – jelentette ki Komjáthi Imre. Mint mondta, a regnáló polgármester arra hivatkozott, hogy megváltoztak a pártpreferenciák, és úgy érezték – ez elsősorban a Momentum a mantrája volt –, hogy az MSZP felülreprezentált. „Alapvetően szét kell választani az országos és az önkormányzati politikát, mert ez utóbbinál az emberek nem pártlogók alapján szavaznak, hanem inkább azon az alapon, hogy ki milyen munkát végez, bizalmi viszony alapján. Mi többször kezdeményeztük, hogy tárgyaljunk, nem sikerült megállapodni.” Önmagában nem csak a polgármester, hanem a körülötte lévők is kellenek ahhoz, hogy sikeres legyen, mert együtt hozzák meg a döntéseket. Az MSZP polgármester-jelöltje, Szili-Darók Ildikó elismert és ismert név a kerületben – tette hozzá a szocialista politikus.

Ami nagyon hiányzik ebből az országból, az az emberség, az odafigyelés, a gondoskodás, ez nincs benne a mostani rendszer gondolkodásában – mondta a készülő VIII. kerületi kormányzati kilakoltatásokról. „Lelketlen betonba öntötték az országot sok helyen, és ahol szükség lenne arra, hogy a lakhatást biztosítsák, ott nincs bennük szolidaritás.” Komjáthi Imre rámutatott, ahol nem normális körülmények között laknak emberek, ott az egészségi állapotuk is romlik, nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is, ez pedig megjelenik a magyar egészségügyben. „De láthatóan nem ez érdekli a hatalmat, hanem hogy lombkoronasétányt építsenek a sivatagba.”

Nem akarjuk, hogy 50 évesen halálba dolgozzák magukat az emberek

Komjáthi Imre szerint szigorúbban és nagyobb hangsúllyal kell képviselni a magyar munkavállalókat az Európai Unióban. Oda kell figyelni a munkavédelmi oktatásokra, a munkaegészségügyre – hívta fel a figyelmet. Elmondta, Magyarországon 20.000 felett van a munkabalesetek száma évente, 2023-ban 62 magyar munkavállaló munkavégzés közben vesztette életét, a kormány pedig nem szigorít. A 2010-es évek előtt 1047 ellenőr volt, jelenleg 300 dolgozik, és leépítették a munkavédelmi ellenőrzések számát is – mutatott rá a politikus. „Több, mint 1 millió vállalkozás van hazánkban, és összesen 8000 ellenőrzés évente.” A kormány eltörli a kötelező munkaügyi ellenőrzést, és megszünteti a kötelező egészségügyi szűrést, a szakszervezeteket pedig földbe döngöli – tette hozzá.

Mi nem akarjuk azt, hogy egy ember 50 évesen halálra dolgozza magát, otthagyja a családot és még eltemetni is csak hitelből tudják – fogalmazott Komjáthi Imre. „Ehhez az kell, hogy olyan kormánya legyen az országnak, amelynek fontosak a munkavállalók, amelynek fontos az, hogy erősek legyenek a szakszervezetek, jogszabályi háttérrel, forrással rendelkezzenek, és tisztességgel tudják végezni munkájukat a munkavállalók érdekében. Azért dolgozunk, hogy ez az idő eljöjjön.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom