Komjáthi: Senki sem maradhat jövedelem nélkül!

HírKlikk 2020. március 26. 19:15 2020. márc. 26. 19:15

Az egészségünk, az életünk biztonsága mellett, a megélhetés biztonsága is fontos. A magyar emberek ezt a biztonságot várják a kormánytól – mondta Komjáthi Imre első otthonában tartott, online sajtótájékoztatóján.

Az MSZP alelnöke megköszönte a frontvonalban dolgozók és azok munkáját, akik nem maradhatnak otthon. Elmondta, nem csak a fertőzöttek száma nő napról-napra, hanem az elbocsájtott dolgozók száma is: gyárak zárnak be, műszakokat vonnak össze, csökkentik az órabért.

Azonnali intézkedéseket követelt a kormánytól a magyar emberek anyagi-, egészségügyi- és létbiztonságának megóvása érdekében. Elmondta, hogy az MSZP konstruktív ellenzékként, egyeztetve munkaadókkal és szakszervezetekkel egyaránt, „életszagú”programcsomagokat állított össze, amelyekkel segíteni kívánja a kormány munkáját. „Azt követeljük a kormánytól, hogy ezeket a javaslatokat az érdekegyeztető tanácsot összehívva, az érintettekkel együtt, közösen dolgozzák ki” – hangsúlyozta.

Mielőbb szükség van arra, hogy munkahely-, család- és bérvédelmi garanciákat kapjanak az emberek – hangsúlyozta a politikus, aki szerint ennek érdekében, a kormányzati szerveknél, hivataloknál és intézményeknél elbocsátási moratóriumot kell életbe léptetni, amíg a veszélyhelyzet tart.

„A társadalmi igazságosság és a szolidaritás alapvető gondolata, hogy a multinacionális cégek, amelyek eddig élvezték az adóparadicsom minden gyümölcsét, most védjék meg a dolgozóikat” – mondta, és elbocsátási moratóriumot javasolt a multinacionális vállalatoknál.

Akiket mégis elbocsátanak, azok átmeneti támogatására megvannak a források, hangsúlyozta az MSZP alelnöke: „A munkavállalók bruttó fizetésének másfél százaléka a munkaerőpiaci járulék, ebből 320 milliárd forintja van az államnak. Ebből jelenleg 78 milliárd megy munkanélküli-ellátásra.” Mint mondta, ebből az következik, hogy van pénz az MSZP követelésére, hogy háromról kilenc hónapra növeljék a munkanélküli-ellátást és annak összege nettó 100 ezer forint lehessen.

Elmondta, pártja határozottan követeli az egészségügyi ágazatban dolgozóknak egyszeri, 500 ezer forintos bérpótlék kifizetését, tekintettel kockázat-vállalásukra és többletmunkájukra. A frontvonalban dolgozók számára (beleértve az egészségügyben, szociális szférában dolgozókat, valamint a postai és közösségi közlekedési alkalmazottakat is) pedig 100 százalékos bérpótlékot kért.

Felhívta a figyelmet az intézkedések bevezetésének sürgősségére is:

„Ha alkotmányt lehetett egy éjszaka alatt módosítani egy ember miatt, akkor a magyar dolgozók érdekében is lehet sürgősséggel rendeleteket, jogszabályokat módosítani”.

Komjáthi Imre külön kitért a kis- és középvállalkozások helyzetére, további, akár visszamenőleges adókedvezményeket kérve számukra az év végéig, hogy ne kelljen elbocsátaniuk alkalmazottaikat.

Felszólította a kormányt, hogy „álságos politikai játszmák helyett, védje meg a magyar családokat és dolgozókat a létfenntartás veszélyeztetettségének stresszétől, hathatós rendeletekkel”. Az MSZP is kiveszi a részét a szolidaritásból: 15 országgyűlési képviselőjük fejenként 1-1, összesen 15 millió forinttal támogatja a rászorulókat a válsághelyzetben saját jövedelméből, mondta.

Végezetül kiemelte a vidék helyzetét és kérte a kormányt és az illetékes szerveket, különösen figyeljenek a falusi emberekre, mert ott is felüti a fejét a járvány és „ahol eddig se volt rózsás a helyzet, ott még annyira se lesz az”.