Kommunista programot hirdetett Orbán Esztergomban

Föld S. Péter 2023. szeptember 21. 14:50 2023. szept. 21. 14:50

Még az sem kizárt, hogy Orbán Viktor arról beszélt Esztergomban, a Fidesz-KDNP zártkörű frakcióülésén, amiről a Magyar Nemzet beszámolt a nyilvánosságnak. Nem zárható ki, de nem is lehetünk benne biztosak. Valószínűbb, hogy a párt központi lapjában nem azt olvashattuk, amit a miniszterelnök mondott, hanem azt, amit közölni kívánt a magyarokkal. Furcsa lett volna ugyanis, ha Orbán nem beszél az ország jelenlegi gazdasági helyzetéről. Arról, hogy uniós viszonylatban nálunk a legmagasabb az infláció, valamint, hogy a magyar gazdaság már egymást követő négy negyedévben süllyedt recesszióba.

Márpedig – legalábbis a Magyar Nemzet tudósítása szerint – kizárólag harcias, az ötvenes évek hangvételére hajazó mondatok hangzottak el Esztergomban. A miniszterelnök szerint „az idei év arról fog szólni, hogy Magyarországot térdre akarják kényszeríteni ellenfelei, akik elvennék hazánk szuverenitását.” Hogy kikről van szó, és milyen fondorlatokkal akarják keresztülvinni akaratukat, arról a következőt mondta a miniszterelnök: „Ők azok, akik meg fogják támadni gazdasági szuverenitásunkat, fel akarják számolni a kulturális szuverenitásunkat, és el akarják venni a politikai szuverenitásunkat." Ugyanebbe a sorba illeszkedik egy másik idézet, amely szintén nem a Magyar Kommunista Párt főtitkárától, Rákosi Mátyástól, hanem a rendszerváltás utáni Magyarország miniszterelnökétől, Orbán Viktortól származik: „Az idei évnek hatalmas tétje van, ugyanis a Soros-birodalom, megerősítve a kormányzó amerikai demokratákkal, Góliátként indít támadást az európai országok többségében a jobboldali média és sokszor pénz nélkül politizáló lelkes nemzeti pártok ellen. Látható, ahol ennek tétje van, Amerikában, Trumpot egyenesen börtönbe akarják küldeni, nehogy veszélyeztesse Soros és a demokraták hatalmát. A globalistáknak az Európai Bizottság és az amerikai elnök kell, az oda vezető úton pedig Magyarország a tüske a köröm alatt.”

Annak idején a kommunisták ugyanezt kevésbé cirkalmasan, de lényegre törőbben fogalmazták meg: azt mondták, hogy a kapitalizmus hanyatlik és az utolsókat rúgja, Amerikában verik a négereket, a nyugat-európai fiatalság pedig Coca-Cola mámorban fetreng. 

Kizárt dolog, hogy Orbán ne beszélt volna a gazdaság, és a társadalom állapotáról, gondjairól. Az elszegényedett, lecsúszott milliókról, a szétesett, versenyképtelen oktatásról, a leharcolt egészségügyről, a leállított nagyberuházásokról, miközben épp a napokban derült ki, hogy a Fidesz-közeli influenszerek milliárdokat kaptak, hogy a kormány hangját mindenhová eljuttassák.

Amennyiben Orbán valóban nem beszélt arról, hogy Magyarország rossz állapotban van, akkor nagy a baj. Akkor azt kell gondolnunk, hogy a miniszterelnök elveszítette kapcsolatát a valósággal, nincs tudatában annak, amit mond.  Orbán szerint „Európában ma Magyarország a legszabadabb ország". Ez tényleg az ötvenes évek hangja, amikor baráti társaságokban, főként hajnaltájt, néhány pohár vörösbor után, azzal viccelődtek az emberek, hogy szabad országban szabad ember azt beszél, amit szabad.

Nagy, fekete autók ma még nem jönnek értünk, de már ma is vannak: jelenleg a miniszterelnököt és az erre érdemes kormánytagokat szállítják. Jó volna abban reménykedni, hogy Orbán a fenti csatakiáltásokon kívül a mai Magyarországról is mondott valamit a Fidesz-KDNP frakció tagjainak, valamint a meghívott vendégeknek. De legalább egy helyzetelemzéssel megtisztelte őket, ha már a megoldásról fogalma sincs.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom