Komoly drágulás jön a jövő héten a kutakon

HírKlikk 2024. június 15. 17:35 2024. jún. 15. 17:35

Az utóbbi hónapok árcsökkenése után érezhető emelkedés várható a benzinkutakon. Az Mfor Üzemanyagár-figyelő elemzése szerint ebben az olaj drágulása és a forint mélyrepülése is szerepet játszik.

A hét elején még csökkent az üzemanyagok ára, ám pénteken már fordulat jött a piacon, és a benzinkutaknál drágulás volt tapasztalható. Rossz hír, hogy ez nem csak egyszeri korrekció, hanem akár egy fordulat első lépése is lehet – olvasható az Mfor összeállításában.

Egy hete a magyar benzin relatív olcsó lett, hiszen az üzemanyagárak hatósági árának 2022 decemberi eltörlése óta soha nem álltak a magyar árak ilyen szinten a régiós rangsorban. A magyarnál ugyanis csak két országban, Bulgáriában és Romániában alacsonyabb az ár, míg korábban jellemzően az osztrák árakhoz hasonló szint volt nálunk, amivel a legdrágábbak között álltunk. 

A régiós rangsorban kevés büszkeségre van ok, a dízeles autók magyar tulajdonosai viszonylag drágán jutnak ugyanis üzemanyaghoz. A hazai áraknál csupán két országban, Horvátországban és Ausztriában találunk magasabbakat.

Az utóbbi napokban jelentősen megugrottak az olajárak és a finomított termékek árai is. Emellett a forint mélyrepülése is az üzemanyagok drágulását eredményezi.

A Brent négy hónapos csúcsra ugrott, az Európában irányadó olajfajta a héten 4,5 százalékkal drágult, ilyen mértékű heti emelkedésre idén korábban nem volt példa. Az olaj drágulását az elemzők azzal magyarázzák, hogy szemben az OPEC+ egy héttel korábbi előrejelzésével, a héten napvilágot látott prognózisok – mind a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), mind az Egyesült Államok Energia Információs Hivatala (EIA) – élénkülő keresletet valószínűsítettek. Az elemzések jellemzően a kínálat visszaesésével számolnak, emiatt az árak magasabb szinten stabilizálódtak.

Az olaj mellett a dollár is nagyon erős hetet zárt, ami értelemszerűen a forinttal szembeni pozícióját is javította. Miközben múlt pénteken még 360 körül mozgott a keresztárfolyam, addig most az utolsó kereskedési napon egy dollárért 373 forintnál is többet kellett fizetni.

Forrás: mfor.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom