Komolyan is lehetne venni a képviselői vagyonnyilatkozatokat

Rédei Ottó 2022. február 2. 06:30 2022. feb. 2. 06:30

Tegnap nulla órától nyilvánosak az országgyűlési képviselők vagyonbevallásai. A Transparency International (TI) azonban már korábban közzétett egy nyilatkozatot, amelyben erős kétségeit fejezte ki e bevallások gyakorlati hasznával kapcsolatban. A szervezet emlékeztetett például arra: a jelenleg súlyos korrupciós vádakkal illetett Völner Pál, volt igazságügyi államtitkár korábbi vagyonnyilatkozataiból még csak következtetni sem lehetett arra, hogy valami nincs rendben az anyagi gyarapodása körül. De a kormány néhány tagjának luxusutazásai sem indokolhatók a jövedelmi helyzetük alapján. A korrupcióellenes civil szervezet magyarországi jogi igazgatójával, Ligeti Miklóssal, a képviselői vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos ellenérzéseikről beszélgettünk.

Önök szerint mi a baj a vagyonnyilatkozat intézményével?

Hadd kezdjem azzal, hogy gratulálok Rogán Antalnak, akinek újabb 400 milliót hozott tavaly a találmánya.

Némi malíciát érzek ebben. Mi a probléma a miniszter úr találmányával?

Olyan ez, mint amilyen a régi világban a kártyanyereség volt. Ha valaki nem tudott elszámolni a hirtelen gazdagodásával, akkor azt mondta: kártyán nyertem. Ez akkoriban elfogadott dolog volt, hiszen mindenki tudta, hogy az urak kártyáznak és bizony néha nagyon komoly tétekben játszanak. Ma már nehezen lenne hihető egy ilyen magyarázat, viszont a találmány az tökéletes erre. Még csak az sem kell, hogy bejelentsék a találmányi hivatalban. Annyit ér, amennyit a felhasználó fizet érte. De visszatérve a képviselői vagyonnyilatkozatokra, azokból csak egy dolog derül ki biztosan: az, hogy a bevallottnál nincs kevesebb vagyona a politikusnak. Úgy is mondhatnánk: ez egy anyagi minimum szintet jelöl. Azt azonban nem tudhatjuk meg, hogy valójában mekkora vagyonnal rendelkeznek.

Ha ennyire rossz ez a rendszer, akkor egyáltalán mi értelme fenntartani?

Vannak olyan államok, amelyekről senkinek nem a korrupció ugrik be elsőként. Ilyen például Izland, ahol éppen ezért, sokáig nem is létezett a képviselői vagyonnyilatkozat. Aztán jött 2008-ban egy iszonyatos botrány, amely alapjaiban rengette meg az ország gazdaságát és politikai életét. Kiderült, hogy Izland vezető politikusai szoros anyagi kapcsolatban álltak egy állami kimentést igénylő pénzintézettel. Még a tiszta politikai élettel büszkélkedő országban is előfordulhat korrupció. Azóta Izlandon szintén kötelező a politikusoknak a vagyonbevallás.

De Orbán Viktor miniszterelnök többször is hangsúlyozta, hogy ő csak politikai kérdésekkel foglalkozik, nincs köze semmiféle üzlethez. A mostani vagyonbevallása is ezt támasztja alá. Hivatalosan nincs kirívóan nagy vagyona, megtakarítása.

Orbán Viktor 12 éve folyamatosan kormányfő és ez alatt az idő alatt nem emelkedett a havi fizetése, ami egyébként nem is olyan rossz: másfél millió forint. Emellett természetesen jár neki szolgálati autó, ruhapénz, nyilván étkezni is többnyire a miniszterelnökségen szokott. A ház, ahol lakik a saját tulajdona, de gondolom, annak sincs óriási rezsije. A gyerekei már felnőttek, ahogy hallottuk, a saját lábukra álltak. Vagyis Orbán Viktornak szinte alig van kiadása. Akkor mire költi el a havi másfél milliós fizetését? Hivatalosan jóformán semmi megtakarítása vagy ingatlan vagyona nincs. Az viszont nem derül ki a miniszterelnöki vagyonnyilatkozatból, hogy a családjának mije is van? Például miből épül a hatvanpusztai „majorság”, vagy miből futja magánrepülővel járni külföldi focimeccsekre?

Deutsch Tamás egyszer azt mondta, hogy aki sok közpénz közelébe kerül, annak előbb-utóbb megremeg a keze. Pokorni Zoltán meg azt, hogy aki a közpénzekhez nyúl, annak le kell vágni a kezét.

Elég sok megcsonkított politikus járna Magyarországon, ha tényleg alkalmaznának ilyen büntetéseket. De nem is gondolnám, hogy ez lenne a megoldás.

Önök mit javasolnak?

A Transparency International már 2014-ben közzétette az Átlátszo.hu-val és a K-Monitorral közös, tizenkét pontos vagyonnyilatkozati javaslatát. A lényeg, hogy becsületesnek kell lenni és annak is kell látszani. De azért fontos az ellenőrzés is. Például azt javasoljuk, hogy a bevallások egységes formátumban, könnyen elérhetően és kereshetően kerüljenek fel az internetre. A tartalmuk pedig teljes körű legyen, egyértelművé téve azt, hogy a politikus vagyona és vagyontárgyai milyen forrásból származnak. És az is nagyon fontos lenne, hogy ellenőrizhetőek legyenek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig indítson automatikusan vagyonosodási vizsgálatot, amennyiben a politikus nem tudja alátámasztani meggazdagodásának hátterét. Valamint amennyiben egy politikus nem tesz eleget vagyonnyilatkozati kötelezettségének, vagy abban valótlan állításokat találnak, érdemi szankciókkal lehessen sújtani. Ha egy átlag állampolgár nem tudja igazolni az adóhatóság előtt a vagyonosodását, akkor hamar a vádlottak padján találhatja magát.

Hogyan fogadták a javaslataikat?

A kormányoldal még csak nem is reagált rá. Pedig 2007-2008-ban, amikor a Fidesz még ellenzékben volt, nagyon harcosan kiállt a korrupció ellen és teljesen egyetértett a kezdeményezéseinkkel. Ellenzékben mindig megvan a lendület, aztán valahogy elfogy, amikor kormányra kerülnek.

Most is ez a helyzet az ellenzékkel?

Csak remélni tudom, hogy azért valami mégis változik. Bár mintha a 2019-ben megválasztott ellenzéki polgármesterek közül mostanra jó páran elfelejtették volna vagyonosodással kapcsolatos korábbi állásfoglalásukat. Viszont mindenképpen üdvözlendőnek tartom, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter a nyilvánosság elé tárta vagyoni helyzetét, pedig neki nem is lett volna kötelező, mivel a polgármestereknek nem most kell vagyonnyilatkozatot tenniük. Ezzel együtt, azért van itt az egész magyar politikai elitnek egy jó 25-30 éves közös mulasztása.