Könnyűzenészek, sorakozó!

Föld S. Péter 2020. június 29. 06:48 2020. jún. 29. 06:48

Jó hír azoknak, akik szeretik, ha nem csupán gondoskodnak róluk, de gondolkodnak is helyettük. A jövőben a könnyűzenészek előtt is megnyílik az út, hogy felállva ütemesen tapsoljanak, és kórusban skandálják szeretett vezérünk nevét, megénekeljék hősies tetteit. Elhárult ugyanis minden akadály, mert Demeter Szilárd személyében újabb miniszteri biztos kezdi meg működését. Az ő feladata lesz a magyar könnyűzene megújítása és társadalmasítása. Hogy a társadalmasítás ebben a szövegkörnyezetben mit jelent, arról halványlila segédfogalmunk sincs, ezért ezzel most nem is foglalkoznánk. A megújulással annál inkább.

Már épp ideje volt egy megújulásnak. Utoljára majd' negyven évvel ezelőtt újították meg a magyar popzenét az akkori elvtársak. 1981-ben Tatára vezényelték az akkori zenészek színét és javát, hogy ott – mások mellett – Tóth Dezső kulturális miniszterhelyettes elmondja nekik, hogy mit vár el tőlük a hatalom. Azt várta el tőlük, hogy legyenek őszinték, mondják ki bátran, amit gondolnak, egyetlen elvárás, hogy ami van, azt ne bírálják. Lehetnek sokszínűek, ha nekik úgy tetszik, de úgy, hogy az másokat – például a párt központi bizottságát – ne zavarjon. Akkor ez a hang és ez a stílus nem jött be, és a rendszer rövid regnálás után összeomlott, a könnyűzenészek pedig, addig is magasról tettek a felülről jövő eligazításokra.

Igaz, Demeter Szilárd, aki szintén zenész, a Loyal együttes basszusgitárosa – hamarosan lemezük jelenik meg – nem kíván beleszólni abba, hogy a magyar popzenészek mit játsszanak. Mint ahogyan a kormány sem szól bele abba, mit írjanak az újságok, maga a miniszterelnök mondta, hogy ők soha nem vetemednének arra, hogy elhallgattassák azokat, akiknek más a véleményük, mint nekik. Erről a néhai Népszabadság volt munkatársai és olvasói hosszasan tudnának értekezni, legújabban pedig az Index nevű portállal kapcsolatban keringenek olyan hírek, amelyek undorral töltik el azokat, akik kedvelik a független sajtót.

A könnyűzenében persze más a helyzet: Demeter Szilárd ízig, vérig demokratikus ember, aki nála demokratikusabb, az már liberális, de minimum Soros György zsoldjában áll. Ő tényleg nem kíván belekontárkodni abba, hogy miről írjanak dalt a magyar popzenészek, sőt, segítene nekik, ha elbizonytalanodnának. Mondjuk, valamelyik énekes, vagy zenekar dalt írna a nemzeti érzésről, de nem tudja, hogyan kell, vagy van róla elképzelése, csak nem olyan, ami a kormány ízlése szerint való, akkor Demeter Szilárd és csapata azonnal a tettek mezejére lép, és kisegíti a bajban lévő komponistát, vagy szövegírót.

Ugyanígy, ha valakinek tele van a töke a hazánkat fenyegető migránsokkal, de bizonytalan, hogy ezt miként tudná dalba önteni, Demeter Szilárd és társulata segít neki az eligazodásban. És ha valakinek nem tetszik Soros György fizimiskája, akkor Demeter úr ugyancsak készen áll, hogy méltó formába öntődjék a dal, amelyet meg is töltenek tartalommal.

Ez nem beleszólás, még kevésbé kézi vezérlés, mert ma már szerencsére nem olyan időket élünk. Arra pedig mérget vehetünk, hogy Demeter Szilárd miniszteri biztos irányítása alatt, remekművek születnek. Tombolni fog az alkotói szabadság, mert szabad országban szabad zenész olyan zenét és szöveget ír, amilyet szabad.