Kora délután 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol

HírKlikk 2024. április 29. 20:13 2024. ápr. 29. 20:13

Bár az ágazat nem ismeri el, hogy tarifái és „profitja” kiemelkedne a térség átlagából, az Orbán-kormány erre hivatkozva újfent az árstop visszaállításával fenyeget.

A Mol hétfő kora délután töltőállomás-hálózatán literenként 10 forinttal csökkentette üzemanyagai kútárát – írta meg a Népszava. Tekintettel arra, hogy a nagykereskedelmi árak ma nem változtak, ez egyértelműen a kutak árrésének csökkentését jelenti. A Holtankoljak szerint literenként átlagosan 637 forintos benzin- és 623 forintos gázolajár várható.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter három hete „berendelte” a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőit, a tárcavezető kijelentette, ha az üzemanyag-kereskedők önként nem mérsékelik „profitjukat” a térségi átlaghoz mérten, akkor a kormány akár a 2021. november 15. és 2022. december 6-a között érvényes árstop újbóli bevezetését is mérlegelheti.

Gépész László, a kis töltőállomásokat képviselő Független Benzinkutak Szövetsége alelnöke szerint a 10 forintos árréscsökkentést minden kútnak követnie kell, amely nem szeretne ügyfeleket veszteni, ezzel viszont „nem az a Mol fog tönkremenni”, amely tavaly 568 milliárd forintos nettó profitot ért el, hanem azok a kis, tőkeszegény kutak, amelyek átlagos „haszna” eddig talán ha literenként 5 forint körüli összegre volt tehető.

A mostani, 10 forintos árréscsökkenéssel tehát a kis hazai kutak zömének működtetése már veszteségessé válik – szögezte le az alelnök.

Forrás: Népszava