Kormányellenes genderista: betámadta az alkotmánybírót az Alapjogokért Központ vezetője

HírKlikk 2021. október 23. 13:30 2021. okt. 23. 13:30

Kormányellenes genderistának nevezte az Alkotmánybíróság egyik bíráját Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. A kormányközeli elemző- és kutatóintézet vezetője azért bírálta Kovács Andrást, mert az általa vezetett tanács elkaszálta a kormány „gyermekvédelmi" népszavazásának egyik kérdését.

A kormány július végén jelentette be, hogy „gyermekvédelmi” népszavazást indít, amelynek kérdéseit július 30-án hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Társaság a Szabadságjogokért mind az öt kérdést megtámadta a Kúrián. Elsőként azt a kérdést vizsgálták, ami így szól:

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?”

A Kúria tanácsa úgy döntött, hogy ez a kérdés nem hitelesíthető, mert a népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására, márpedig bárhogyan válaszol egy érvényes népszavazáson a többség erre a kérdésre, mindenképp az Alaptörvény módosítása válna szükségessé. A Kúria azt is kimondta, hogy nem lehet általánosan elvonni a kiskorúak jogát bizonyos kezelések igénybevételére, mert ezzel alapvető jogaik gyakorlásától fosztanák meg őket – idézi az ítélet indoklását a Telex.

Szánthó Miklós mindezt úgy értelmezte a Facebook-oldalán, hogy: „a Kúria egyik kormányellenes bírája beállt genderistának és a nyílt társadalom hálózatával karöltve letiltotta az egyik kérdést a gyermekvédelmi népszavazás ügyében – arra hivatkozva, hogy a nemátalakító műtétek ’hozzáférhetetlenné tétele’ korlátozza a kiskorúak önrendelkezési jogát.”

Kovács Andrásról azt is írta, „Nem ismeretlen a politikai jellegű döntések meghozatalában, a szintén általa vezetett tanács 2018-ban érvénytelenített több ezer határon túli voksot az országgyűlési választásokon, egy mandátumtól éppen megfosztva a Fideszt és odaadva azt a Jobbiknak.” Szánthó szerint Kovács egy 2019-es konferencián azt mondta, hogy: „Magyarországon nincs jogállam”.

Szánthó Facebook-bejegyzését a kormánypárti Magyar Nemzet és a Mandiner is azzal a címmel szemlézte, hogy: „Szánthó Miklós: Ez van, nekünk ilyen ’diktatúra’ jutott.”

A 2013 óta működő Alapjogokért Központról korábban kiderült, hogy a mögötte álló cég többek között a kormánypárti Civil Összefogás Fórumtól (CÖF) kapott pénzt a működésre, de volt, hogy a jegybank egyik alapítványa is támogatta őket. Tavaly 660 millió forintnyi, ismeretlen hátterű támogatásról érkezett hír a központ háza tájáról. A magát jogi elemző- és kutatóintézetként definiáló szervezet igazgatója Szánthó Miklós, aki egyben a kormánypárti sajtótermékeket tömörítő állami médiaalapítvány (KESMA) kuratóriumi elnöke is.