Kormányközeli beruházás Angyalföldön: a kerület blokkolta, a kormány átnyomta

HírKlikk 2021. szeptember 21. 20:35 2021. szept. 21. 20:35

A XIII. kerületi tervtanács elmeszelt egy ingatlanfejlesztést Angyalföldön, erre a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. A beruházó üzleti kapcsolatban van a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló orosz üzletember, Megdet Rahimkulov fiával. A Rahimkulov család cégcsoportjáé az OTP Bank részvényeinek több mint hét százaléka is.

Egy szeptember elején megjelent kormányrendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a XIII. kerületi Népfürdő utca-Bodor utca-Jakab József utca-Dagály sétány utca által határolt területre tervezett ingatlanfejlesztést. A kormány ezzel több ponton is felülírta a XIII. kerület építési szabályzatát, így a korábban tervezetnél is jóval nagyobb épületet húzhatnak fel a befektetők a területen – írja a Népszava.

Az eljárás a városfejlesztési, illeszkedési szempontokat és a környéken élők érdekeit veszi semmibe – háborog a XIII. kerületi önkormányzat.

Az érintett ingatlanon volt a Medosz-Erdért SE focipályája egykoron. Itt futballozott Orbán Viktor miniszterelnök 1982 és 1986 között, bár akkor már inkább politikai karrierjére koncentrált. A telek jelenleg az APR Bodor Projekt Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonában van. A cég a telek Jakab József utca felőli részére egy sportcsarnokot, a Népfürdő utca felőli részre pedig társasházat építene. A sportcsarnok már meg is kapta az építési engedélyt, de a brutálisan nagy lakóház koncepciótervét a kerületi tervtanács 2021. május 21-ei ülésén nem támogatta és új terv készítését kérte a tervezőtől. Új tervet azóta sem láttak, de a szeptember elején megjelent kormányrendeletből arról értesültek, hogy az elmeszeltnél is hatalmasabb építményt húzhatnak fel a telekre.

A Tóth József (MSZP) vezette kerület szerint a szabályok megváltoztatásával kis méretű, élhetetlen lakások épülnek. A zöldfelületi minimum csökkentésével, a zöldtetők megváltoztatott kedvezőbb beszámíthatóságával a klímavédelmi szempontok sem érvényesülnek.

Forrás: Népszava